Η Νιγηρία ταράζει (πάλι) τα ύδατα στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου

Η Νιγηρία ταράζει (πάλι) τα ύδατα στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου

123
Η Νιγηρία ταράζει (πάλι) τα ύδατα στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari φαίνεται πλέον ότι θα λάβει μέτρα για να ασκήσει πίεση στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου που δραστηριοποιείται στη χώρα.
Ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ενέργειες του προέδρου Buhari πιθανώς να ανατρέψουν τις ήδη εύθραυστες σχέσεις των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών με την Αμπούτζα και να κοστίσουν ακριβά στο συνάλλαγμα της χώρας αλλά και στα κέρδη για τον κρατικό προϋπολογισμό που βασίζεται κατά 80% στον μαύρο χρυσό.
Από την ημέρα της εκλογής του, ο νέος πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη περίοδο αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον κλάδο των πετρελαιοειδών, ενώ στις 30 Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε ότι θα ορίσει τον εαυτό του ως υπουργό πετρελαίου. Εντούτοις η εξαγγελία του δεν έχει υλοποιηθεί και σήμερα η θέση είναι ακόμα κενή. Η νέα κυβέρνησή πάντως έχει προβεί σε ανακατατάξεις και μαζικές αλλαγές και απολύσεις στην National Petroleum Corporation (NNPC).
Πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος Buhari δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις συμβάσεις για την εξόρυξη πετρελαίου στα ανοικτά ύδατα (offshore) μεταξύ της NNPC με τις περιφερικές και πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου. Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι η Νιγηρία λαμβάνει υπόψη τις «τρέχουσες πραγματικότητες, δηλαδή την απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η περαιτέρω φορολόγηση των διεθνών εταιρειών και η αναθεώρηση του μεριδίου του κέρδους, η οποία θα βοηθήσει να αντισταθμιστεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις πολυεθνικές έργων εξόρυξης και εμπορίας πετρελαίου αποτελούν απόλυτες προτεραιότητες του νέου προέδρου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.