Δεύτερη διαρροή πετρελαίου στην πλατφόρμα Statfjord A, στη Βόρεια Θάλασσα

Δεύτερη διαρροή πετρελαίου στην πλατφόρμα Statfjord A, στη Βόρεια Θάλασσα

160
Δεύτερη διαρροή πετρελαίου στην πλατφόρμα  Statfjord A, στη Βόρεια Θάλασσα

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο MarEx, η νορβηγική εταιρεία Statoil σταμάτησε όλες τις φορτώσεις πετρελαίου από την πλατφόρμα της, υπό την ονομασία Statfjord A, στη Βόρεια Θάλασσα μετά από διαρροή που συνέβη την Κυριακή στη διαδικασία φόρτωσης.
Η εταιρεία εκτιμά ότι περί τα 400 λίτρα αργού πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα.
Όλες οι φορτώσεις έχουν σταματήσει, αλλά δεν έχει υπάρξει ανάγκη για παύση της παραγωγής, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ανακατεύθυνσης του πετρελαίου από το πεδίο εξόρυξης μέσω ενός άλλου ενσωματωμένου συστήματος αγωγών.
Η διαρροή της Κυριακής στην πλατφόρμα Statfjord A είναι η δεύτερη που συμβαίνει μέσα στον Οκτώβρη.
Συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου η Statoil ανέφερε τη διαρροή 250 περίπου βαρελιών πετρελαίου στη θάλασσα κατά τη διάρκεια φόρτωσης από την πλατφόρμα Statfjord A προς το M/T Hilda Knutsen μέσω του πλωτήρα φόρτωσης OLS, που βρίσκεται μεταξύ της πλατφόρμας Statfjord A και Statfjord Β.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη διαρροή της 8ης Οκτωβρίου η περιβαλλοντική οργάνωση Bellona εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά εναντίον της Statoil.
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Bellona Frederic Hauge «αυτή είναι η τρίτη φορά από το 2007 που η Statoil προκαλεί ρύπανση στη Βόρεια Θάλασσα με διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα της Statfjord A. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι συνιστά έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, για το οποίο θα πρέπει να επιβληθεί στη Statoil πρόστιμο».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.