Τα μέλη της HELMEPA συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με την Αμερικανική Ακτοφυλακή

Τα μέλη της HELMEPA συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με την Αμερικανική Ακτοφυλακή

274
Τα μέλη της HELMEPA συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με την Αμερικανική Ακτοφυλακή

Πραγματοποιήθηκε η 3η ετήσια συνάντηση διαχειριστριών εταιρειών-μελών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή στο αρχηγείο της USCG, στη Washington, DC. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία έξι εκπροσώπων των ακόλουθων εταιρειών συμμετείχε στη συνάντηση που φιλοξένησε και στην οποία προήδρευσε ο Rear Admiral Paul Thomas, Assistant Commandant for Prevention Policy της USCG:
Ariston Navigation Corp., Χρήστος Γεωργουσόπουλος
Chandris (Hellas) Inc., Νικόλαος Καμπούρης
Costamare Shipping Co. S.A., Ιωάννης Δρακογιαννόπουλος
Danaos Shipping Co. Ltd., Ηλίας Λαδάς
Diana Shipping Services S.A., Μιχαήλ Γαβριήλ και
S. Livanos – Hellas S.A., Μιχαήλ Φραγκιάς.
Παρόντες εκ μέρους της USCG ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Jeff Lantz, Director of Commercial Regulations & Standards και ο αναπληρωτής του Frank Sturm και ο Capt. Verne Gifford, Director, Inspections & Compliance ενώ άλλοι αξιωματικοί της Coast Guard συμμετείχαν στη συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων της ατζέντας, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Την HELMEPA εκπροσώπησαν ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Κ. Μητσάτσος και η εκτελεστική συντονίστρια Κριστιάνα Πρεκεζέ.
Ο RADM Thomas καλωσόρισε την αντιπροσωπεία και εξέφρασε την εκτίμηση της USCG για το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η HELMEPA σχετικά με την πρόσφατη τραγική απώλεια του “El Faro” τονίζοντας πόσο δύσκολο ήταν, μετά από προσπάθειες μιας εβδομάδας, να τερματίσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Μετά από σύντομη εισαγωγή του κ. Μητσάτσου, αναπτύχθηκαν τα θέματα της ατζέντας με τους εκπροσώπους των εταιρειών να θέτουν ερωτήματα σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία απαντήθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματικούς της USCG. Σε ορισμένα θέματα, όπου κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω διερεύνησή τους, η USCG θα απαντήσει κατόπιν παροχής των απαιτούμενων πληροφοριών από τις εταιρείες μέλη της HELMEPA.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν, μεταξύ άλλων, διαχείριση θαλάσσιου έρματος, εφαρμογή συγκεκριμένων απαιτήσεων της MARPOL, επάρκεια ευκολιών υποδοχής αποβλήτων και απορριμμάτων, επιθεωρήσεις Port State Control και cyber risk. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της USCG παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες και συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα συγκεκριμένα θέματα.
Επιπλέον, τέθηκαν ζητήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της USCG αλλά απασχολούν διαχειρίστριες εταιρείες και πλοία που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Σχετικά με αυτά, ο ναύαρχος Thomas ανέφερε πως θα τα θέσει υπόψη των αρμόδιων αρχών καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των πλοίων. Συμπλήρωσε δε, πως η Αμερικανική Ακτοφυλακή εκτιμά το γεγονός ότι της δίνεται η δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα από εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας για σημαντικά θέματα που τους απασχολούν.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσάτσος εξέφρασε την εκτίμηση των παρευρισκομένων στον RADM Thomas για τη φιλοξενία της συνάντησης και στους αξιωματούχους και αξιωματικούς της USCG για την εποικοδομητική τους συνεισφορά. Η τρίωρη συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον RADM Thomas να τονίζει την πρόθεση της USCG να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η πρωτοβουλία στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών θαλάσσιων μεταφορών στα νερά των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.