Ξεμένει από καύσιμα η Υεμένη

Ξεμένει από καύσιμα η Υεμένη

93
Ξεμένει από καύσιμα η Υεμένη

Η Υεμένη παρέλαβε κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη μόλις το 1% των μηνιαίων αναγκών της σε καύσιμα, οδηγώντας τον τέως πρόεδρο της χώρας Ali Abdullah Saleh να ζητήσει από τον ΟΗΕ να βοηθήσει άμεσα τη χώρα επιτρέποντας τις παραδόσεις καυσίμων.
Η Υεμένη εξαρτάται απόλυτα από τις εισαγωγές καυσίμων, αλλά αυτές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο λόγω του σχεδόν πλήρους εμπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλλει στην χώρα η Σαουδική Αραβία. Ένας συνασπισμός αραβικών χωρών έχει αναλάβει την επιθεώρηση όλων των εμπορικών πλοίων με προορισμό την Υεμένη, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τις παραδόσεις όπλων στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι.
Οι αντάρτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους, δυνάμεις πιστές στον τέως πρόεδρο της Υεμένης Ali Abdullah Saleh που ανατράπηκε το 2011, κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά πριν από περίπου ένα χρόνο.
«Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στις 6 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Υεμένης Abd-Rabbu Mansour Hadi δεσμεύτηκε να επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων σε όλα τα λιμάνια», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Farhan Haq την περασμένη Δευτέρα. «Βέβαια, παρά την υπόσχεση, καύσιμα δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα και έντεκα εμπορικά πλοία παραμένουν άδεια ελλιμενισμού». Και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας ότι τα πλοία περιμένουν να εισέλθουν στο λιμάνι Al Hudaydah.
Η μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα έχουν ενισχύσει τη μετάδοση ασθενειών αλλά και τη δυστυχία στις άγονες κυρίως περιοχές της Υεμένης, καθώς η πρόσβαση σε πόσιμο νερό πραγματοποιείται μόνο με αντλίες που λειτουργούν με καύσιμο, δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Από την άλλη, τα νοσοκομεία της χώρας προσπαθούν με δυσκολία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς καύσιμα.
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την Υεμένη ως περιοχή που βιώνει μία από τις μεγαλύτερες σήμερα ανθρωπιστικές κρίσεις, μαζί με το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και το Ιράκ. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι περισσότεροι από 21 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη χρειάζονται άμεση βοήθεια ή με άλλα λόγια το 80% του πληθυσμού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Farhan Haq δήλωσε ότι «μόνον ένα τοις εκατό των μηνιαίων αναγκών της χώρας σε καύσιμα εισήχθησαν από την Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όταν τον Αύγουστο το ποσοστό ήταν 2%».
Ο νυν πρόεδρος της Υεμένης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τους αντάρτες Χούτι για τον εμπορικό αποκλεισμό της χώρας και το ξέσπασμα της ανθρωπιστικής κρίσης.
Αξίζει να τονιστεί ότι η Υεμένη στηρίζεται στις εισαγωγές από το εξωτερικό για το 90% των τροφίμων που καταναλώνει, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση στις τιμές των τροφίμων που ξεπερνά το 45%.
Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman κατά τη συνάντησή του τον περασμένο μήνα με τον πρόεδρο Ομπάμα υποσχέθηκε να επιτρέψει την «απρόσκοπτη πρόσβαση» σε κάθε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην Υεμένη λόγω και του αυξανόμενου αριθμού των αμάχων που σκοτώνονται, με 4.500 ανθρώπους να έχουν βρει τον θάνατο τους τελευταίους έξι μήνες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.