Ολοκληρώνεται η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Πολωνία

Ολοκληρώνεται η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Πολωνία

172
Ολοκληρώνεται η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Πολωνία

Ο τερματικός σταθμός, που κατασκευάζεται στην πόλη Swinoujscie στην Βαλτική, αποτελεί το εμβληματικό έργο της Πολωνίας με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας σε φυσικό αέριο και τον περιορισμό της εξάρτησής από τη Ρωσία.
Ο τερματικός σταθμός είχε αρχικώς προγραμματιστεί να ανοίξει το 2014, αλλά το έργο έχει αντιμετωπίσει αρκετές καθυστερήσεις.
Ο σταθμός, με κόστος κατασκευής που ανέρχεται σε σχεδόν $942 εκατ., αναμένεται να είναι έτοιμος για πλήρη εμπορική λειτουργία από τον ερχόμενο Μάιο.
Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσημα σήμερα Δευτέρα.
«Το φυσικό αέριο, το οποίο πλέον θα φτάνει στην Πολωνία, δεν θα καίγεται… Θα διοχετεύεται σταδιακά στο σύστημα διανομής» ανέφερε ο υπουργός Θησαυροφυλακίου της Πολωνίας, Andrzej Czerwiski. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η πραγματική, αυτόματη διανομή φυσικού αερίου θα λάβει χώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους».
Η Πολωνία καταναλώνει σχεδόν 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, με τη μεγαλύτερη ποσότητα εξ αυτών να εισάγεται από τη ρωσική Gazprom μέσω αγωγού.
Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί μόνο μία σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου. Πρόκειται για την συμφωνία που υπέγραψε η Quatargas για να προμηθεύει το μεγαλύτερο διανομέα φυσικού αερίου της Πολωνίας, την PGNiG.
Ο χειριστής του τερματικού σταθμού, η κρατική εταιρεία Polskie LNG επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερες συμβάσεις προμήθειας αερίου έτσι ώστε να καλύψει μέχρι το 2018 την πλήρη χωρητικότητα του σταθμού, που αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.