Κυκλοφόρησε ο 1ος ειδικός τόμος των Ναυτικών Χρονικών με θέμα: «Ελληνικό...

Κυκλοφόρησε ο 1ος ειδικός τόμος των Ναυτικών Χρονικών με θέμα: «Ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα – Ηγετικές μορφές του ελληνικού εφοπλισμού κατά τον 20ό αιώνα»

782
Κυκλοφόρησε ο 1ος ειδικός τόμος των Ναυτικών Χρονικών με θέμα:  «Ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα – Ηγετικές μορφές του ελληνικού εφοπλισμού κατά τον 20ό αιώνα»

«Ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα – Ηγετικές μορφές του ελληνικού εφοπλισμού κατά τον 20ό αιώνα»
Το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» έχει την τιμή και χαρά να ανακοινώσει την έκδοση του βιβλίου με θέμα το «ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα – ηγετικές μορφές του ελληνικού εφοπλισμού κατά τον 20ό αιώνα».
Πρόκειται για τον πρώτο ειδικό τόμο που εκδίδει η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα «ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τζελίνα Χαρλαύτη, με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Η μοναδικότητα του ελληνικού ναυτιλιακού παραδείγματος ή αλλιώς του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος έγκειται στο γεγονός ότι μία μικρή νησιωτική χώρα λίγων εκατομμυρίων κατοίκων κατόρθωσε μέσα στις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες του 20ού αιώνα να χτίσει και να λειτουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το «γιατί» και το «πώς» συνέβη αυτό επιχειρούν να απαντήσουν έμπειροι αρθρογράφοι, ερευνητές και προσωπικότητες των ναυτιλιακών γραμμάτων, αλλά και νέοι επιστήμονες του χώρου των ναυτιλιακών σπουδών. Η Τζελίνα Χαρλαύτη, ο Σταύρος Μιχαηλίδης, η Ελένη Μπενέκη, η Δήμητρα Καρδακάρη, ο Αλκιβιάδης Κοτσαύτης, ο εκδότης των «Ναυτικών Χρονικών» Ηλίας Μπίσιας, συμβάλλουν με τα κείμενά τους στην κατανόηση του λαμπρού σύγχρονου παρόντος αλλά και του ένδοξου –και συχνά άγνωστου– παρελθόντος της ελληνικής ναυτιλίας του 20ού αλλά και του 19ου αιώνα.
Σκοπός αυτού του ειδικού τόμου, που ενδέχεται να λάβει χαρακτηριστικά ετήσιας έκδοσης, είναι να επιτρέψει τη γνωριμία του ειδικού και μη αναγνωστικού κοινού με το θρυλικό κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας.
Η ζωή και το έργο ορισμένων από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες του τόμου. Έτσι ο αναγνώστης θα διαβάσει για τη ζωή και το έργο του Λεωνίδα Εμπειρίκου, ενός «επιχειρηματία par excellence στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου» και για τον Μανώλη Κουλουκουντή, έναν από τους «πατριάρχες» της ελληνικής ναυτιλίας του 20ού αιώνα». Από τις σελίδες του τόμου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Σταύρος Λιβανός, «ο Έλληνας εφοπλιστής, ο ναυτικός, ο δημιουργός, ο θεμελιωτής της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας», αλλά ούτε και «ο παγκόσμιος εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης και η περίοδος γιγάντωσής του, 1923-1954». Ο τόμος κλείνει με την παρουσίαση δύο ακόμα μεγάλων μορφών της Ελληνικής ναυτιλίας: του Αντώνη Χανδρή και της «θεσμικής εκπροσώπησης της πλοιοκτησίας και της απ-εξάρτησης από το παρελθόν (1975-1981)», καθώς και του Ιωάννη Λάτση και του ομίλου των εταιρειών του.
Τα «Ναυτικά Χρονικά» στα ογδόντα πέντε χρόνια της κυκλοφορίας τους έχουν υπάρξει φιλόξενα σε πολλές έρευνες και μελέτες που αφορούσαν την ιστορία και ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας. Από το 1931 έως και σήμερα το περιοδικό αποτελεί για κάθε ερευνητή και λάτρη της ελληνικής ναυτιλίας μία μοναδική πηγή γνώσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η παρούσα έκδοση, που συνιστά την απαρχή μίας προσπάθειας σύνδεσης της ελληνικής ναυτιλιακής παράδοσης με τη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση, θα διανέμεται, τιμής ένεκεν, σε φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΑΕΝ.
Για τα «Ναυτικά Χρονικά» το ναυτιλιακό θαύμα των Ελλήνων πλοιοκτητών και ναυτικών του 19ου και 20ού αιώνα αξίζει και πρέπει να επικοινωνηθεί στους συμπολίτες μας, νέους και μεγαλύτερους, ειδικούς και μη στα ναυτιλιακά ζητήματα, για να γνωρίσουν ή να ξαναδιαβάσουν με μία φρέσκια ματιά τη μοναδική ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και να αισθανθούν υπερήφανοι για το ναυτικό παρελθόν μας και αισιόδοξοι για το θαλασσινό μας μέλλον.

Το βιβλίο μπορείτε να το «κατεβάσετε» ήδη από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.readpoint.com/maritime.aspx και να το προμηθευτείτε στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ (Σταδίου, Αθήνα- Πλ. Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη) και TELSTAR (2ας Μεραρχίας, Πειραιάς).
Για ειδικές αποστολές τηλ. 210 92 22 501

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.