Αντιδρά η Κλίντον στην εμπορική συμφωνία του αιώνα

Αντιδρά η Κλίντον στην εμπορική συμφωνία του αιώνα

145
Αντιδρά η Κλίντον στην εμπορική συμφωνία του αιώνα

Έντονη ήταν η αντίδραση της γερουσιαστού Hilary Clinton ως προς την επικύρωση από το Καπιτώλιο της νέας εμπορικής συμφωνίας Trans Pacific Partnership(TPP.
Η γερουσιαστής και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αν και υποστήριζε αρχικά την ολοκλήρωση της διεθνούς συμφωνίας που θα ελευθερώσει την αγορά μεταξύ της Αμερικής και της Άπω Ανατολής μειώνοντας τους δασμούς και τη γραφειοκρατία φαίνεται σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις της να αλλάζει στάση.
“Ανησυχώ για το αντίκτυπο και για τις δουλειές των εργαζομένων στις ΗΠΑ” τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή της ενώ επεσήμανε ότι παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες στο παρελθόν οδήγησαν σε αυξανόμενη ανεργία των Αμερικανών μικρών επιχειρηματιών και εργατών σε όφελος συγκεκριμένων πολυεθνικών και επιχειρήσεων από χώρες που χειραγωγούν το παγκόσμιο εμπόριο με επιδοτήσεις και αθέμιτες νομισματικές πολιτικές. “Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τον πολίτη των ΗΠΆ” τόνισε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών φέρνοντάς την πλέον σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Το επιτελείο της γερουσιαστού θεωρεί ότι οι εμπορικές συμφωνίες και η ελευθέρωση της αγοράς μεταξύ πολλών κρατών χειραγωγούνται από κράτη με προστατευτικές πολιτικές όταν δεν υπάρχουν παράλληλες συμφωνίες για θέματα νομισματικής ισοτιμίας και μακροοικονομικής πολιτικής.
Σημείωση: Οι ΗΠΑ μαζί με 11 ακόμη χώρες του Ειρηνικού κατέληξαν στη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συναφθεί στην ιστορία, ενσωματώνοντας κοινά κριτήρια και κανόνες από τη μεταποίηση και τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τα πνευματικά δικαιώματα. Η Συμφωνία του Ειρηνικού (TPP, Trans Pacific Partnership) αίρει εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.
Φωτο EPA: TANNEN MAURY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.