Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών συζητά καίρια θέματα πού άπτονται της νησιωτικής...

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών συζητά καίρια θέματα πού άπτονται της νησιωτικής πολιτικής

73
Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών συζητά καίρια θέματα πού άπτονται της νησιωτικής πολιτικής

Πραγματοποιήθηκε στο Καστελλόριζο το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών και το 15 Ευρωπαϊκό Συνέδριο.
Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών σε κοινές συνεδρίες με το Ευρωπαϊκό συζήτησε τα προβλήματα των νησιών μας, έλαβε υπόψη τις τοποθετήσεις και προτάσεις των εκπροσώπων και των Στελεχών των (Κέα, Σπέτσες, Τήλος, Μαθράκι, Ιθάκη, Κάλαμος, Χάλκη, Καστελλόριζο, Ψαρά, Ύδρα, Λειψοί, ) και συνδιαμόρφωσε τις τελικές τοποθετήσεις τόσο του ΕΔΜΝ αλλά όσο και τις ευρωπαϊκής συνέλευσης.
Το ΕΔΜΝ επίσης συμμετείχε στο πρώτο ΔΣ της Ομοσπονδίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη νέα του σύνθεση.
Κατά τις εργασίες του ελληνικού τμήματος συζητήθηκαν καίρια θέματα πού άπτονται της νησιωτικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε:
1. Το ΕΔΜΝ θα αναλάβει πρωτοβουλία κατάθεσης σχεδίου νέου ακτοπλοϊκού χάρτη. Όλοι πλέον γνωρίζουν το πρόβλημα. Αυτό που μας λείπει είναι τεκμηριωμένες προτάσεις επίλυσης του.
2. Το ΕΔΜΝ θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό της Χώρας νομοθετικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων των μικρών νησιών, αναδεικνύοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τον πρώτο και κύριο φορέα των νησιών. Το ΕΔΜΝ παραμένει με όλες του τις δυνάμεις επικουρικά και υποστηρικτής της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ερώτημα σήμερα είναι: Πού θέλουμε να πάμε; Σε μία Τοπική Αυτοδιοίκηση επαίτη; Σε μία τοπική αυτοδιοίκηση με ένα δήμαρχο να τρέχει και να παρακαλά σε πόρτες υπουργείων η μια Τοπική Αυτοδιοίκηση (city manager) όπου ο δήμαρχος και τα στελέχη να μπορούν να τρέχουν για την ανάπτυξη των νησιών τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο; Εμείς θέλουμε και θα παλέψουμε για αυτό. Απαιτούμε και η κυβέρνηση να δώσει τα ωφελούμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα νησιά.
3. Σχετικά με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής. Έχει συσταθεί εδώ και δυόμιση χρόνια, οφείλει να συνεδριάζει το αργότερο κάθε εξάμηνο, είναι υπό την εποπτεία του εκάστοτε πρωθυπουργού και έως σήμερα δεν έχει συνεδριάσει ΠΟΤΕ. Το ΕΔΜΝ δεσμεύεται να προσφύγει στην δικαιοσύνη εάν δεν γίνουν οι οφειλόμενες συνεδριάσεις. Θεωρούμε παρήγορο ότι δυο μέρες μετά την απόφαση μας, η σημερινή Ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ανακοίνωσε την συνεδρίαση του καλώντας να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός.
4. Τα μικρά νησιά τα οποία είναι μέρος μιας διοικητικής μονάδας πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά και ως χωρική ενότητα(Κέρκυρα- Διαπόντια, Νάξος, Λευκάδα κλπ ). Ζητούμε από την πολιτεία να σκύψει ουσιαστικά στα προβλήματα των νησιών .
5. Θεωρούμε σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα στηρίξουμε την άποψη ότι Υπηρεσίες Δημόσιου και Κοινωνικού συμφέροντος στα μικρά νησιά είναι οι Μεταφορές, Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια. Καλούμε ιδιαίτερα τους Έλληνας Ευρωβουλευτές να στηρίξουν αυτή την διαδικασία.
6. Η ακτοπλοΐα είναι για εμάς το Α και το Ω. Το ΕΔΜΝ θα ετοιμάσει όλες τις θέσεις πού θα προτείνει στον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία των ακτοπλοϊκών Γραμμών. Ζούμε σε μία ενιαία Ευρώπη και παρακλήσεις από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
7. Η Γαλάζια Ανάπτυξη είναι για τα μικρά νησιά το μέλλον τους. Η Ανάπτυξη των νησιών μας θα προέλθει από την θάλασσα όπως έγινε και κατά το παρελθόν. Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποδώσει στην ΤΑ τα ωφελούμενα σχετικά με την δυνατότητα υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ως χορική Νησιωτική ενότητα.
8. Καλούμε τα Ελληνικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά κόμματα να εκφράσουν δημόσια την πολιτική βούληση τους υπέρ των ελληνικών μικρών νησιών. Το ΕΔΜΝ θα το ζητήσει και εγγράφως από όλα τα κόμματα. Από την συνέπεια τους προς αυτή την βούληση θα κριθεί για εμάς και η αξιοπιστία τους.
9. Αποδέχεται την πρόταση των Σπετσών για διοργάνωση του επόμενου Συνέδριο στις Σπέτσες. Ένα κρίσιμο συνέδριο μιας και θα προηγηθεί του Ευρωπαϊκού το οποίο θα γίνεις στις Βρυξέλλες, δίνοντας την ευκαιρία σ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν αλλά και να παραβρεθεί όλο το Νησιωτικό ευρωπαϊκό Λόμπυ.

Στις Σπέτσες θα πραγματοποιηθεί το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, ένα συνέδριο κρίσιμο, όπως δήλωσε ο Σπύρος Φαρδέλλος (Δήμος Σπετσών) μιας και έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι ελληνικές προτάσεις προς όλα τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα- με έμφαση στην δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων από μικρά νησιά και στο ακτοπλοϊκό, θα έχουν δρομολογηθεί οι δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα ετοιμάζονται οι διεργασίες της κοινής συνεδρίασης όλων των φιλονησιωτικών φορέων στις Βρυξέλλες.
Το αμέσως προσεχές διάστημα το ΕΔΜΝ λαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει κοινή σύσκεψη στην Αθήνα όλων των εμπλεκόμενων φίλων φορέων πού ασχολούνται με θέματα των μικρών Νησιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.