Ειδικές προφυλάξεις για πλόες στη Δυτική Αφρική

Ειδικές προφυλάξεις για πλόες στη Δυτική Αφρική

159
Ειδικές προφυλάξεις για πλόες στη Δυτική Αφρική

Σύμφωνα με ανακοίνωση του UK P&I Club, πρόσφατα έχει παρατηρηθεί μετατόπιση των περιστατικών πειρατείας από την Σομαλία στην Δυτική Αφρική, με ιδιαίτερη έμφαση στην Νιγηρία.

Με αφορμή τα παραπάνω, το Club συστήνει τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων:

1.      Κάθε πλοίο θα πρέπει να λειτουργεί σε αυξημένο επίπεδο ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στη Δυτική Αφρική, και ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε αγκυροβόλιο ή εν αντιμονή, όπως π.χ. σε ένα STS operation ή κοντά στην είσοδο του λιμένα.

2.      Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ένα risk assessment προ τον κατάπλου του πλοίου, πριν ακόμα εισέλθει στην πειρατική ζώνη. (σύμφωνα με τοBMP 4) Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως το πλήρωμα θα ακολουθήσει τα “Guidelines for Owners, Operators and Masters for Protection against Piracy in the Gulf of Guinea Region”

3.      Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μόνο τα φώτα ναυσιπλοΐας κατά την διάρκεια της νύχτας και ακόμα και να απενεργοποιηθεί το AIS σε περίπτωση που το επιτρέπουν οι τοπικοί νόμοι. (το οποίο φυσικά θα πρέπει να επανεργοποιηθεί εάν το πλοίο δεχτεί επίθεση)

4.      Θα πρέπει να υποβάλλονται αναφορές ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο The Maritime Trade Information Sharing Centre Gulf of Guinea (MTISC – GoG), όταν το πλοίο βρίσκεται μέσα στην Voluntary Reporting Area (VRA) – τα όρια της οποίας υποδεικνύονται στον χάρτη B.A. Q6114.

5.      Τελευταία αλλά και ίσως πιο σημαντική σύσταση, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην χρήση ένοπλων φρουρών, κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το P&I club λόγω της σχετικής νομοθεσίας που υπάρχει στην Δ. Αφρική. Οι διαχειριστές θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους πως αρκετά πλοία έχουν κρατηθεί από τις αρχές επειδή έχουν φρουρούς επί του πλοίου (ακόμα και εάν δεν είναι οπλισμένοι).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.