Οι απώλειες της φορτηγού ναυτιλίας θα έχουν αντίκτυπο στις ναυτασφαλίσεις

Οι απώλειες της φορτηγού ναυτιλίας θα έχουν αντίκτυπο στις ναυτασφαλίσεις

181
Οι απώλειες της φορτηγού ναυτιλίας θα έχουν αντίκτυπο στις ναυτασφαλίσεις

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του θεσμικού φορέα εκπροσώπησης των ναυτασφαλιστών (IUMI) στο Βερολίνο, ο κ. Nick Derrick, πρόεδρος της Cargo Committee της IUMI, προειδοποίησε ότι οι μεγάλες καταστροφές και απώλειες στα πλοία και στην αγορά ξηρού φορτίου θα έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο σε όλο τον κλάδο των ναυτασφαλίσεων.

Το πρόσφατο περιστατικό στο λιμάνι της Tianjin θα πρέπει, σύμφωνα με τον Derrick, να χρησιμεύσει ως «σημαντικό έναυσμα αφύπνισης για όλους τους ασφαλιστές φορτίων», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι το Λιμάνι του Tianjin καλύπτει μια έκταση περίπου 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του λιμένα, επηρεάστηκε από την έκρηξη. «Πάραυτα, περιμένουμε να δούμε απώλειες σε φορτία τουλάχιστον 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ ορισμένοι κύκλοι εικάζουν ότι το τελικό ποσό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 6 δισ. δολαρίων. Οι ασφαλιστές
θα πρέπει να αναλογιστούμε ποιες θα ήταν οι απώλειες και οι ζημίες εάν είχε επηρεαστεί ολόκληρο το λιμάνι, ίσως από μια φυσική καταστροφή, όπως ένας σεισμός ή ένα τσουνάμι» επεσήμανε ο κ. Derrick

Το ατύχημα στο Tianjin, σε συνδυασμό με άλλες μεγάλες απώλειες το 2015 – συμπεριλαμβανομένης της προσάραξης του Höegh Osaka- αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην κερδοφορία του συνολικού τομέα της ασφάλισης των θαλάσσιων μεταφορών. Ο κ. Derrick πιστεύει ότι η διαχείριση κινδύνου και ειδικότερα η συσσώρευση περιστατικών απροσδόκητου κινδύνου θα αποτελέσει ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τους ασφαλιστές φορτίων στο μέλλον και κάλεσε τους ειδικούς της νέας τεχνολογίας για να βοηθήσουν τον κλάδο να διαχειριστεί αυτόν τον κίνδυνο.

Εντούτοις με μια πιο θετική οπτική γωνία ο κ.  Derrick σημείωσε τη μείωση στις πειρατικές επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, αλλά προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στα ανοικτά της χερσονήσου της Μαλαισίας αυξάνονται και ζήτησε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί η τάση αυτή.

Φωτο ΑΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.