Η Βενεζουέλα σε άκαρπες προσπάθειες για την αναθέρμανση της τιμής του πετρελαίου

Η Βενεζουέλα σε άκαρπες προσπάθειες για την αναθέρμανση της τιμής του πετρελαίου

98
Η Βενεζουέλα σε άκαρπες προσπάθειες για την αναθέρμανση της τιμής του πετρελαίου

O πρόεδρος της Βενεζουέλα Nicholas Maduro ταξίδεψε σε σημαντικές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προκειμένου να ζητήσει στήριξη από πετρελαιοπαραγωγές χώρες ως προς την υιοθέτηση μέτρων για την ανέλιξη των χαμηλών τιμών του πετρελαίου που έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε κατάρρευση.
Όταν μάλιστα προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα ο, Maduro έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ότι ολοκληρώνει την περιοδεία του που είχε ως σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και ενεργειακής συνεργασίας των κρατών που επισκέφθηκε.
Ο πρωθυπουργός της Βενεζουέλας επισκέφθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεών του και την Κίνα, όπου εξασφάλισε δάνεια ύψους $ 5 δισεκατομμύρια για τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας. Στην Κίνα, ο ηγέτης της Βενεζουέλας υπερασπίστηκε την καθιέρωση σταθερών τιμών για το πετρέλαιο αλλά ανέφερε ότι “ο μαύρος χρυσός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς, βιολογικών ή οικονομικό πόλεμο». Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και πιστωτής της Βενεζουέλας κατά τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει δανείσει περισσότερα από $ 50 δισεκατομμύρια. Η πλειοψηφία του χρέους αποπληρώνεται σταδιακά με την εξαγωγή πετρελαίου προς την Κίνα, συμφωνία που εξασφάλισε ο προηγούμενος πρωθυπουργός Ούγκο Τσάβες.
Ως γνωστόν η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Αρκετοί κύκλοι κρίνουν ως ανεπαρκή την πολιτική του Maduro αν και ο ίδιος κατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την αντιπολίτευση της χώρας, ότι συνωμοτούν κατά των εθνικών συμφερόντων της Βενεζουέλας. Η μόνη όμως πραγματικότητα είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της χώρας ανέρχεται σε 68,5% αν και αναλυτές εικάζουν ότι θα ξεπεράσει το 150% μέχρι το τέλος του έτους.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Maduro προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα, να πείσει τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους ώστε να επέλθει άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Η Βενεζουέλα θεωρείται ότι διαθέτει σήμερα τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο πετρελαίου, ενώ ο μαύρος χρυσός αποτελεί το 96 % των εσόδων από τις εξαγωγές της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.