
O πρόεδρος της Βενεζουέλα Nicholas Maduro ταξίδεψε σε σημαντικές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προκειμένου να ζητήσει στήριξη από πετρελαιοπαραγωγές χώρες ως προς την υιοθέτηση μέτρων για την ανέλιξη των χαμηλών τιμών του πετρελαίου που έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε κατάρρευση.
Όταν μάλιστα προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα ο, Maduro έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ότι ολοκληρώνει την περιοδεία του που είχε ως σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και ενεργειακής συνεργασίας των κρατών που επισκέφθηκε.
Ο πρωθυπουργός της Βενεζουέλας επισκέφθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεών του και την Κίνα, όπου εξασφάλισε δάνεια ύψους $ 5 δισεκατομμύρια για τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας. Στην Κίνα, ο ηγέτης της Βενεζουέλας υπερασπίστηκε την καθιέρωση σταθερών τιμών για το πετρέλαιο αλλά ανέφερε ότι “ο μαύρος χρυσός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς, βιολογικών ή οικονομικό πόλεμο». Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και πιστωτής της Βενεζουέλας κατά τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει δανείσει περισσότερα από $ 50 δισεκατομμύρια. Η πλειοψηφία του χρέους αποπληρώνεται σταδιακά με την εξαγωγή πετρελαίου προς την Κίνα, συμφωνία που εξασφάλισε ο προηγούμενος πρωθυπουργός Ούγκο Τσάβες.
Ως γνωστόν η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Αρκετοί κύκλοι κρίνουν ως ανεπαρκή την πολιτική του Maduro αν και ο ίδιος κατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την αντιπολίτευση της χώρας, ότι συνωμοτούν κατά των εθνικών συμφερόντων της Βενεζουέλας. Η μόνη όμως πραγματικότητα είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της χώρας ανέρχεται σε 68,5% αν και αναλυτές εικάζουν ότι θα ξεπεράσει το 150% μέχρι το τέλος του έτους.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Maduro προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα, να πείσει τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους ώστε να επέλθει άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Η Βενεζουέλα θεωρείται ότι διαθέτει σήμερα τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο πετρελαίου, ενώ ο μαύρος χρυσός αποτελεί το 96 % των εσόδων από τις εξαγωγές της.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ