Η «διόρθωση» στην οικονομία της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά τη ναυλαγορά;

Η «διόρθωση» στην οικονομία της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά τη ναυλαγορά;

71
Η «διόρθωση» στην οικονομία της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά τη ναυλαγορά;

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Καθώς έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο υπό την «ευλογία» των εταίρων μας και γνωρίζοντας το τι πρέπει να πράξουμε από πλευράς οικονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων, έχει καταλαγιάσει και ο ορυμαγδός των αρνητικών ειδήσεων σχετικά με την Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα.
Αξίζει μόνο να αναφέρουμε την τελευταία ανάλυση των Financial Times με τίτλο «Δημοκρατία και άθλος του Ηρακλή» που εν ολίγοις επικεντρώνεται στο γεγονός ότι για 5η φορά από τον Οκτώβριο του 2009 οι Έλληνες προσφεύγουν στις κάλπες για να αναδείξουν την κυβέρνηση που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση, καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ Παγκοσμίως. H ίδια πηγή επισημαίνει επίσης, ότι την επόμενη φορά που θα διαπιστωθεί έλλειψη μίας ειλικρινούς προσπάθειας μεταρρύθμισης η απειλή ενός Grexit αυτή τη φορά θα είναι πάρα πολύ σοβαρή.
Το συμπέρασμα της ολοκλήρωσης της συνάντησης των G 20 στην Άγκυρα ήταν ότι αναγνωρίζουν την τόνωση της οικονομίας σε πολλές χώρες του κόσμου, ωστόσο η Παγκόσμια Ανάπτυξη παραμένει ακόμη χαμηλότερη των προσδοκιών τους.
Οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων οικονομιών, συμφώνησαν πως η υπερβολική εξάρτηση από το φθηνό χρήμα, λόγω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, δεν οδηγεί απαραίτητα σε μία ισορροπημένη αναπτυξιακή τροχιά της Παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας ότι τα χαμηλά επιτόκια θα πρέπει σύντομα να αυξηθούν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο ανανεωμένης αβεβαιότητας για την Παγκόσμια οικονομία, αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποχώρησης της τιμής των εμπορευμάτων, υποτίμησης νομισμάτων και αναπτυξιακή μετάβαση της Κίνας. Τόνισε δε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η ανάπτυξη παραμένει μετριοπαθής και άνιση, προβλέποντας ότι για τις αναπτυγμένες χώρες η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί με μετριοπαθείς ρυθμούς φέτος αλλά και του χρόνου ενώ για τις αναδυόμενες οικονομίες οι προοπτικές έχουν αποδυναμωθεί το 2015 σε σχέση με πέρυσι, αν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το 2016.
Συνεχίζοντας η Lagarde, πρότεινε μία συντονισμένη προσπάθεια πολιτικής, που θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής, φιλικές προς την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την Παγκόσμια οικονομία προχώρησε η Morgan Stanley, καθώς στην τελευταία της έκθεση ανακοίνωσε ότι μειώνει στο 3,1% την Παγκόσμια ανάπτυξη το 2015. Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη εκτίμηση της έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,4%.
Την ίδια στιγμή, η Deutsche Bank σε πρόσφατη ανάλυσή της, εκφράζει τον προβληματισμό της τονίζοντας πως δεν υπάρχει χάρτης για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Παγκόσμια οικονομία, καθώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με τις παρούσες συνθήκες της Παγκόσμιας αγοράς. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες σημαντικές χώρες στον κόσμο με μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια για τόσο μεγάλο διάστημα, που μάλιστα έχουν τυπώσει τόσο πολύ χρήμα. Κλείνοντας την έκθεση η Deutsche Bank εκτιμά πως οι Κεντρικές Τράπεζες της Δύσης θα πρέπει να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής τους, με αποτέλεσμα η FED να «αναγκαστεί» να αυξήσει μόνο οριακά τα επιτόκια της, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ αναδεικνύουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών μελών του, 34 χώρες, επιβραδύνθηκε στο 0,4% το 2ο τρίμηνο, έναντι 0,5% που είχε διαμορφωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2015. Ο ρυθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ εδώ και ένα χρόνο, ενώ από τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες η Βρετανική σημείωσε τη μεγαλύτερη, στο 0,7% ακολουθούμενη από την Αμερικανική με ρυθμό 0,6%.
Στην προηγούμενη ανασκόπηση επισημάναμε ότι είναι ακόμη νωρίς στο να εξάγουμε συμπεράσματα για το κατά πόσο η «διόρθωση» στην οικονομία της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά την ναυλαγορά. Ο επίσημος PMI που αφορά τις μεγάλες κρατικές εταιρείες, τον Αύγουστο έπεσε σε χαμηλό 3ετίας, στις 49,7 μονάδες ενώ ο Caixin/Markit PMI που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από το 2009, στις 47,8 μονάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.