Δυσοίωνη η ανάκαμψη της αγοράς χύδην φορτίου για το άμεσο μέλλον

Δυσοίωνη η ανάκαμψη της αγοράς χύδην φορτίου για το άμεσο μέλλον

356
Δυσοίωνη η ανάκαμψη της αγοράς χύδην φορτίου για το άμεσο μέλλον

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Dry Bulk Forecaster που εκδίδεται από τον βρετανικό οίκο Drewry, η ναυτιλιακή αγορά χύδην φορτίου δεν πρόκειται να παρουσιάσει σημάδια σημαντικής ανάκαμψης μέχρι και το 2017.

Ειδικότερα, παράγοντες όπως η μειωμένη ζήτηση σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά είχαν ως τώρα σημαντική επίδραση στη μείωση της αξίας των commodities, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αξία του χάλυβα και του άνθρακα που βρίσκονται σε καθεστώς ελεύθερης πτώσης – με άμεσες επακόλουθες επιπτώσεις στην ναυλαγορά χύδην φορτίων. Παρά τις παραπάνω δυσχερείς συνθήκες, ψήγματα αισιοδοξίας παρουσιάζονται για τα μικρότερα πλοία, που λόγω της εμφάνισης του περιοδικού φαινομένου El Nino, το οποίο πιθανώς να οδηγήσει σε αύξηση στην ζήτηση για μεταφορές σιτηρών σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Ο βρετανικός οίκος εικάζει πως με τις παρούσες συνθήκες, δύο είναι οι πιθανές εκβάσεις για την αγορά ξηρού φορτίου: Στην πρώτη περίπτωση, η οποία είναι και η πιο πιθανή, παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση της ζήτησης από το 2015 και έπειτα, υποβοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την ανάκαμψη της ναυτιλίας μεταφοράς χύδην φορτίου.

Αντιθέτως, η δεύτερη κατάληξη ακολουθεί μια πιο απαισιόδοξη προσέγγιση για το συγκεκριμένο θέμα. Συ αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη η αγορά θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι και τέλος του 2015 ενώ στα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστεί μια μέτρια αύξηση της ζήτησης. Οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να «επιβιώσουν» μέχρι και το 2017, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια σημαντικής βελτίωσης της αγοράς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τα αναπτυσσόμενα Ασιατικά κράτη.

Photo: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.