Επί ποδός το πρόγραμμα εντατικών επιθεωρήσεων

Επί ποδός το πρόγραμμα εντατικών επιθεωρήσεων

332
Επί ποδός το πρόγραμμα εντατικών επιθεωρήσεων

Προ ολίγων ημερών ξεκίνησε το πρόγραμμα εντατικών επιθεωρήσεων (CIC) των λιμενικών αρχών των κρατών που έχουν προσυπογράψει τα Tokyo & Paris MoU (Memoranda of Understanding) με στόχο την επιθεώρηση της εξοικείωσης του πληρώματος στην είσοδο σε κλειστούς χώρους πλοίων.

Ειδικότερα, η εκστρατεία ενδέχεται να ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου του 2015 και αποσκοπεί στην προστασία των ναυτικών από λανθασμένες – και πιθανώς μοιραίες – πρακτικές αλλά και στην εξασφάλιση της τήρησης των άρθρων της διεθνούς σύμβασης για την ασφάλεια στη θάλασσα (SOLAS).

Κύρια μέθοδος της επιθεώρησης θα είναι η χρησιμοποίηση ενός ερωτηματολογίου 10 ερωτήσεων που αφορά τα καθήκοντα και την εξοικείωση του πληρώματος με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους.

Μέσα σε αυτό το τρίμηνο διάστημα των εντατικών επιθεωρήσεων, αναμένεται να επιθεωρηθούν περίπου 10.000 πλοία. Στο τέλος του CIC, θα αναλυθούν τα αποτελέσματα και θα κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή του IMO.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως και σε κάθε CIC, οι παρατηρήσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην κράτηση του πλοίου από τις αρχές, κάτι το οποίο θα κοινοποιηθεί στις ιστοσελίδες του Tokyo και Paris ΜoU με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Photo: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.