Αναμένονται αναταράξεις διεθνώς, προειδοποιεί η Lagarde τους επιχειρηματίες

Αναμένονται αναταράξεις διεθνώς, προειδοποιεί η Lagarde τους επιχειρηματίες

126
Αναμένονται αναταράξεις  διεθνώς, προειδοποιεί η Lagarde τους επιχειρηματίες

H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, προειδοποίησε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Συμπλήρωσε επίσης, ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για πιθανούς κλυδωνισμούς εξαιτίας της επιβράδυνσης της Κίνας.
Η σιδηρά κυρία του IMF, μούδιασε στην κυριολεξία το ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Τζακάρτα στην Ινδονησία όπου ως κύρια ομιλήτρια τόνισε ότι, οι ασιατικές οικονομίες πιθανώς να “χάσουν τη δυναμική τους μετά την πρόσφατη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες έχουν συγκλονιστεί από τους φόβους για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας”.
Η κ. Lagarde δήλωσε επίσης ότι αναμένεται η παγκόσμια ανάπτυξη να παραμείνει συγκρατημένη και πιθανώς ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο Ιούλιο. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο συνιστώσες: την ασθενέστερη ανάκαμψη από ότι αναμενόταν στις προηγμένες χώρες, σε συνδυασμό με την περαιτέρω επιβράδυνση στις αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική. Η Ασία, ως γεωγραφική περιοχή εξακολουθεί να οδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά ακόμη και εδώ, ο ρυθμός είναι πιο αργός από ό,τι τον περίμεναν, με κίνδυνο να επιβραδυνθεί ακόμα περαιτέρω
Η νέα τάξη πραγμάτων που φαίνεται να συγκλονίζει την Κίνα και τις διεθνείς αγορές δεν ανησυχεί ωστόσο την κ. Lagarde ως προς τους χειρισμούς του Πεκίνου και τo δυναμισμό της κινεζικής οικονομίας. Ωστόσο άλλες χώρες εξαρτημένες από την κινεζική βιομηχανία ή παραγωγή, όπως η Ινδονησία, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικές. H αναπροσαρμογή στη νέα τάξη πραγμάτων θα είναι σαφώς δύσκολη με πολλές και ισχυρές αναταράξεις τόσο για την Κίνα όσο και για χώρες που εξαρτώνται από την παραγωγή της, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δυναμισμός επίσης της αμερικανικής οικονομίας που αντανακλά τη συγκρατημένη αλλά σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας της θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων με αβέβαια αποτελέσματα για τις διεθνείς αγορές και για τις αναπτυσσόμενες χώρες που πιθανώς να οδηγηθούν σε νέα κρίση.
Όσο για την αγορά των commodities, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής πετρελαίου, η κ. Lagarde φάνηκε μάλλον επιφυλακτική δηλώνοντας ότι ο κατηφορικός δρόμος δεν φαίνεται να τελειώνει ακόμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.