Αστρονομικές επενδύσεις των κινέζων στη Σιβηρία με τις ευλογίες του Πούτιν

Αστρονομικές επενδύσεις των κινέζων στη Σιβηρία με τις ευλογίες του Πούτιν

140
Αστρονομικές επενδύσεις των κινέζων στη Σιβηρία με τις ευλογίες του Πούτιν

Περισσότερα από $ 18 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδύσουν κινεζικές εταιρείες σε σημαντικά έργα στη Σιβηρία και στις ανατολικές περιφέρειες της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στα πρακτορεία TASS και Xinhua.
«Οι Κινέζοι εταίροι είναι έτοιμοι να επενδύσουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ρούβλια για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου πετρελαίου, τριών βιομηχανικών μονάδων και πολυάριθμων σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης.
Είμαστε στη φάση εφαρμογής ενός προγράμματος κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της Άπω Ανατολής και της περιοχής της Βαϊκάλης, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων του αγωγού φυσικού αερίου της Σιβηρίας, το κέντρο εκτόξευσης διαστημοπλοίων στο Vostochny, το κέντρο διύλισης φυσικού αερίου και χημικών της Gazprom και της Sibur, τον εκσυγχρονισμό του υπερσιβηρικού αλλά και των ναυπηγείων Zvezda.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την προσέλκυση ξένων, συμπεριλαμβανομένων και Κινέζων επενδυτών ώστε να συμμετάσχουν στην υλοποίηση αυτών των έργων», δήλωσε ο κ. Πούτιν.
Οι νέοι ομοσπονδιακοί νόμοι για την ανάπτυξη της ρωσικής περιφέρειας, ειδικά στις περιοχές της Άπω Ανατολής εξασφαλίζουν ευνοϊκά φορολογικά προνόμια, άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν ή θα επενδύσουν σε συγκεκριμένες και ανεκμετάλλευτες γεωγραφικές περιοχές.
Οι ειδικές οικονομικές ζώνες, θα πρέπει να γίνουν οι «ατμομηχανές » της οικονομικής μεταρρύθμισης στην Άπω Ανατολή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας ενώ συμπλήρωσε ότι οι εταιρείες θα απολαμβάνουν σημαντικά πλεονεκτήματα όπως μηδενική φορολόγηση κερδών και ακίνητης περιουσίας για τα πρώτα 5 χρόνια, μηδενικούς δασμούς, επιδοτήσεις δανείων, ειδικές τιμές για ενοικίαση εγκαταστάσεων αλλά και απλοποιημένη κρατική γραφειοκρατία . Επίσης οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές (7,6% αντί για 30%).
Η πιο σημαντική όμως υπόσχεση που έδωσε ο κ. Πούτιν είναι ότι το κράτος αναλαμβάνει να δημιουργήσει την απαραίτητη σύγχρονη υποδομή στις περιοχές αλλά και την ανεμπόδιστη λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς κρατικούς παρεμβατισμούς και εκτροπές.
Φωτο: ΕPΑ/ SERGEI ILNITSKY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.