Αύξηση εσόδων κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Attica Group

Αύξηση εσόδων κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Attica Group

95
Αύξηση εσόδων κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Attica Group

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Group, θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG), τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2015 παρουσιάζουν ενοποιημένες πωλήσεις ευρώ 108,87 εκατ. (ευρώ 104,23 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2014) και ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ευρώ 19,03 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 2,20 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2014.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου επετεύχθη μέσα σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον και οφείλεται κύρια στην αποτελεσματική διαχείριση των δρομολογίων των πλοίων και στην αναδιάταξη του στόλου, παραγόντων που οδήγησαν στη βελτίωση του μεταφορικού έργου ανά δρομολόγιο και στην εξοικονόμηση καυσίμων, η οποία σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων, επέφερε μείωση του λειτουργικού κόστους.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2015 η Attica Group δραστηριοποιήθηκε μέσω των θυγατρικών της στην Αδριατική θάλασσα και στην ελληνική ακτοπλοΐα με δώδεκα ιδιόκτητα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία από τα οποία τα τρία δρομολογήθηκαν στις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής και τα εννέα στην Ελληνική Ακτοπλοΐα. Επιπρόσθετα, στις αρχές Απριλίου ο Όμιλος παρέλαβε το πλοίο Blue Galaxy, στο πλαίσιο σύμβασης μακροχρόνιας ναύλωσης, το οποίο δρομολόγησε από 24.4.2015 στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά Κρήτης.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 διακινήθηκαν με τα πλοία του Ομίλου συνολικά 1,53 εκατ. επιβάτες, έναντι 1,48 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2014, 180,80 χιλ. Ι.Χ. οχήματα έναντι 175,85 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 131,63 χιλ. φορτηγά οχήματα έναντι 125,92 χιλ. το α΄ εξάμηνο του 2014.

Στην αγορά της Αδριατικής και ειδικότερα στις γραμμές Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Μπάρι, το μεταφορικό έργο των πλοίων Superfast XI, Superfast I και Superfast II (σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ), μειώθηκε κατά 20,4% στους επιβάτες, κατά 23,5% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 3,5% στα φορτηγά οχήματα. Τα δρομολόγια των πλοίων στην Αδριατική εκτελέστηκαν με ένα πλοίο λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και σημείωσαν μείωση κατά 12,9%.

Στην ελληνική ακτοπλοΐα και ειδικότερα στις γραμμές Πειραιάς-Κυκλάδες, Πειραιάς-Δωδεκάνησα, Πειραιάς-Ηράκλειο, Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη και από 24 Απριλίου 2015 Πειραιάς-Χανιά, το α΄ εξάμηνο του 2015, εκτελώντας συνολικά 1,6% λιγότερα δρομολόγια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το μεταφορικό έργο του Ομίλου αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες εσόδων και ειδικότερα κατά 6,8% στους επιβάτες, κατά 9,2% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 9,8% στα φορτηγά οχήματα. Στις γραμμές Ηρακλείου και Χανίων τα πλοία του Ομίλου λειτουργούν κοινοπρακτικά με την ΑΝΕΚ.

Τα ανωτέρω δρομολόγια στην Ελληνική Ακτοπλοΐα εκτελέστηκαν μέχρι τα τέλη Απριλίου με ένα πλοίο λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο λόγω της πώλησης του πλοίου Blue Star Ithaki.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου παρατηρήθηκε ενίσχυση του μεταφορικού έργου του Ομίλου, τάση η οποία ανεκόπη στο τέλος του μηνός Ιουνίου με την ανακοίνωση της τραπεζικής αργίας στην οποία τέθηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς και την ταυτόχρονη επιβολή περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων. Αξιολογώντας σε διαρκή βάση το συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον, η Διοίκηση του Ομίλου προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ομίλου και την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν στην οικονομική του κατάσταση.

Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του στόλου της, η Attica Group ναύλωσε στις 8.4.2015 το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Galaxy με σύμβαση μακροχρόνιας ναύλωσης. Το πλοίο ανακαινίστηκε πλήρως έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι προδιαγραφές και τα υψηλά επίπεδα ποιότητας που χαρακτηρίζουν όλα τα πλοία της Attica Group και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά Κρήτης από τις 24.4.2015, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την ΑΝΕΚ Α.Ε. Το Blue Galaxy έχει ολικό μήκος 192 μέτρα, ταχύτητα 24 κόμβους και μεταφορική ικανότητα 1.740 επιβατών και 703 αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως ή 150 φορτηγών οχημάτων και 70 αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως.

Στις 22.5.2015 η SUPERFAST FERRIES γιόρτασε τα 20 χρόνια από το πρώτο της ταξίδι. Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της η SUPERFAST FERRIES μετέφερε πάνω από 12.000.000 επιβάτες, 2.500.000 φορτηγά και 2.500.000 Ι.Χ. σε Αδριατική, Βαλτική και Βόρειο Θάλασσα, με έδρα την Ελλάδα και υψωμένη την ελληνική σημαία. Επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη νέων προορισμών διατηρώντας σταθερή την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζουν πάντα τα πλοία Superfast και συνολικά τον Όμιλο Attica.

Στις 8.7.2015 η Attica Group ανακοίνωσε τη λήψη ειδικής άδειας από το καθ’ ύλην αρμόδιο U.S Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC), για την παροχή υπηρεσιών μεταφορών με επιβατηγά πλοία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κούβα, μέσω της κατά 100% αμερικανικής θυγατρικής της Superfast Ferries (USA) LLC. Η Attica Group έχει ήδη ξεκινήσει την απαιτούμενη διαδικασία προκειμένου να της χορηγηθούν οι απαραίτητες κανονιστικές και άλλες άδειες και από την κυβέρνηση της Κούβας.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.