Αντεπίθεση από το νιγηριανό ΠΝ στο δέλτα του Νίγηρα

Αντεπίθεση από το νιγηριανό ΠΝ στο δέλτα του Νίγηρα

147
Αντεπίθεση από το νιγηριανό ΠΝ στο δέλτα του Νίγηρα

Ο Αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Νιγηρίας, Αντιναύαρχος Ibok-Ette Ibas, δήλωσε την Κυριακή 16/8 στον Τύπο ότι οι λαθρέμποροι πετρελαίου δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρουν κλεμμένα προϊόντα πετρελαίου.

Ο αντιναύαρχος επεσήμανε ότι στρατεύματα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε στρατηγικά «κομβικά σημεία» για να αποτρέψουν τη λαθραία μεταφορά προϊόντων πετρελαίου αλλά και τα πολυάριθμα κρούσματα πειρατείας και ομηρίας ναυτικών τόσο στο δέλτα του Νίγηρα όσο και στις ακτές της χώρας.

“Είμαστε σε φάση επανεκτίμησης και επανασύστασης του στόλου και των συνολικών υποδομών μας με συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων μας ώστε να είμαστε σε θέση να αποδώσουμε καλύτερα. Οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν από το Ναυτικό (με τη βοήθεια άλλων υπηρεσιών ασφαλείας) το 2014 οδήγησαν σε δραματική μείωση λαθρεμπορίου και κλοπής αργού πετρελαίου, από περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε περίπου 250.000. Το ναυτικό με τις συστηματικές περιπολίες των ειδικών φρουρών και τον έλεγχο κομβικών σημείων αναγκάζει στους παράνομους διακινητές να ‘περιορίζονται’ στη στεριά αφού δεν έχουν πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νιγηριανός Αρχηγός.

Εντούτοις ο υψηλόβαθμος αξιωματικός επεσήμανε ότι το Πολεμικό Ναυτικό και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα και τα μέσα να παρακολουθούν όλες τις λιμενικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής λόγω της δυσκολίας του εδάφους του Δέλτα του Νίγηρα.

Εκπρόσωπος του νιγηριανού ΠΝ δήλωσε ότι ειδικές δυνάμεις του μέσα σε 65 μέρες έχουν καταστρέψει 78 παράνομα διυλιστήρια και έβαλαν φωτιά σε 1.965.000 λίτρα αργού πετρελαίου τα οποία είχαν κλαπεί.

Photo: ΑΠΕ/NOEL KOKOU TADEGNON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.