Aλήθειες και εικασίες ως προς τη συγχώνευση COSCO – China Shipping Group

Aλήθειες και εικασίες ως προς τη συγχώνευση COSCO – China Shipping Group

195
Aλήθειες και εικασίες ως προς τη συγχώνευση COSCO – China Shipping Group

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι 2 μεγαλύτεροι ναυτιλιακοί κολοσσοί COSCO και China Shipping Group, εικάζεται ότι θα προχωρήσουν σε κάποιου είδους συγχώνευσης ή σύμπραξης, η οποία μάλιστα θα αποτελεί την μεγαλύτερη συνένωση επιχειρηματικών δυνάμεων στη ναυτιλιακή ιστορία της Κίνας.

“Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί η συγχώνευση”, αναφέρει ενδεικτικά ο Liu Bin, διευθυντής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας στο πανεπιστήμιο του Dalian, και για αυτό ακριβώς το θέμα εργάζεται πυρετωδώς μια ομάδα 5 ειδικών που θα παρουσιάσει την αναφορά της στο Πεκίνο σε 2 μήνες. Ο Yang Hua, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ένωσης εφοπλιστών της Liaoning, θεωρεί πως η συγχώνευση θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αποβεί προς το όφελος της ανταγωνιστικότητας των 2 ομίλων ενώ παραλλήλως επιφυλάσσεται ότι τα κόστη ‘προσαρμογής’ των εταιρειών μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλά μεγέθη. Ειδικότερα, το συνδυασμένο κεφάλαιο και των 2 ομίλων ανέρχεται στα $83.3 δις., ενώ διαχειρίζονται 8 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, με στόλο που καλύπτει τα περισσότερα είδη της ποντοπόρου ναυτιλίας

Παρά το γεγονός ότι η πιθανή συνένωση δυνάμεων έχει γίνει πρώτο θέμα στους ναυτιλιακούς κύκλους, ο Cai Jiaxiang, υποδιευθυντής της κινέζικης ένωσης φορτωτών, αναφέρει πως η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ιδιοκτήτες των φορτίων στην Κίνα αλλά ούτε και την διεθνή ναυτιλία καθώς η συνδυασμένη χωρητικότητα των 2 ομίλων είναι αρκετά μικρότερη από αυτή της Maersk και ο συνδυασμένος στόλος τους είναι μικρότερος από το 10% του παγκοσμίου στόλου. Επιπρόσθετα το πρόβλημα της υπερπροσφοράς χωρητικότητας σε όλες σχεδόν τις ναυτιλιακές αγορές αποτελεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για το Πεκίνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.