70 χρόνια μετά, η Ιαπωνία τιμά τη μνήμη των νεκρών της Χιροσίμα

70 χρόνια μετά, η Ιαπωνία τιμά τη μνήμη των νεκρών της Χιροσίμα

47
70 χρόνια μετά, η Ιαπωνία τιμά τη μνήμη των νεκρών της Χιροσίμα

Τη μνήμη των νεκρών, 70 χρόνια μετά τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, τίμησε σήμερα η Ιαπωνία . Ενώ οι χτυπούσαν πένθιμα χιλιάδες άτομα έκλιναν το κεφάλι τους προσευχόμενοι, σε διάφορες τελετές που έγιναν στην πόλη.
Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και απαίτησε τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας που δεν βασίζονται στη στρατιωτική υπεροχή. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος τόνισε ότι: «Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή να επιτευχθούν τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας, και θα απαιτήσει να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού συντάγματος».
Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945 από τις ΗΠΑ, είχε αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 140.000 ανθρώπων έως το τέλος του έτους.
Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα, πού είναι η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας, ακολουθήθηκε 3 μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, από το βομβαρδισμό με ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι όπου σκοτώθηκαν άμεσα 40.000 άτομα. Η έκρηξη ήταν ακόμη σφοδρότερη από την προηγούμενη ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης του Ναγκασάκι, τα αποτελέσματά της στο έδαφος ήταν λιγότερο καταστροφικά από αυτά της βόμβας στη Χιροσίμα αν και οι συνέπειες της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες.
Στη φωτογραφία το ιστορικό κτίριο, στο οποίο έπεσε η ατομική βόμβα σύμβολο της αποφράδας μέρας και των χρόνων που ακολούθησαν.
Φωτο: EPA, KIMIMASA MAYAMA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.