Άνοδος της εμπορικής κίνησης του Ρότερνταμ

Άνοδος της εμπορικής κίνησης του Ρότερνταμ

67
Άνοδος της εμπορικής κίνησης του Ρότερνταμ

Αύξηση παρατηρήθηκε στην εμπορική κίνηση του λιμένα του Ρότερνταμ, της τάξεως του 6.8%, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2014. Σύμφωνα με πηγές της διαχείρισης του λιμένος, η άνοδος οφείλεται στις αυξημένες (κατά 15%) ποσότητες πετρελαίου και πετρελαιοειδών, με βασικό παράγοντα την αύξηση (κατά 50%) των εξαγωγών πετρελαίου μαζούτ από την Άπω ανατολή.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μειωμένη κίνηση στην κατηγορία των χύδην φορτίων, της τάξεως του 4.9%, αριθμώντας 43.65 εκατομμύρια τόνους, με βασικούς καταλύτες της μείωσης να είναι τα γεωργικά χύδην φορτία, που μειώθηκαν κατά 18.4%, μια μείωση που οφείλεται σύμφωνα με το λιμένα στην ελάττωση των εισαγωγών, λόγω της πολύ καλής αγροτικής παραγωγής που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία, τα κοντέινερ αυξήθηκαν κατά 3.7%, ενώ συγχρόνως παρατηρήθηκε μια πολύ μικρή αύξηση της τάξεως του 1.6% στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, λόγω κυρίως της μείωσης των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Βαλτική. Συγχρόνως, η κίνηση των πλοίων RO/RO αυξήθηκε κατά 9.6%.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως και ο κύριος ανταγωνιστής του Ρότερνταμ, ο λιμένας της Αμβέρσας παρουσίασε επίσης θετικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο, με αύξηση της εμπορικής κίνησης κατά 6.4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.