113 δεξαμενόπλοια αποκλείονται από τη Νιγηρία: σύγχυση και αιφνιδιασμός από την απόφαση...

113 δεξαμενόπλοια αποκλείονται από τη Νιγηρία: σύγχυση και αιφνιδιασμός από την απόφαση της κυβέρνησης

1079
113 δεξαμενόπλοια αποκλείονται από τη Νιγηρία: σύγχυση και αιφνιδιασμός από την απόφαση της κυβέρνησης

H Εθνική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας, (Nigerian National Petroleum Corporation – NNPC), ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σε 113 δεξαμενόπλοια την οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα σε λιμένες της χώρας. Η απαγόρευση προέρχεται από απόφαση της κυβέρνησης και συμμορφώνεται στις πρωτοβουλίες και αποφάσεις του πρόσφατα εκλεγμένου προέδρου Muhammadu Buhari.

Πιο συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου 2015, σε επιστολή που εκδόθηκε από την NNPC αναφέρονται 113 δεξαμενόπλοια που είχαν συμμετάσχει σε φορτώσεις αργού πετρελαίου / φυσικού αερίου σε τερματικούς σταθμούς στη Νιγηρία. Η απαγόρευση αναφέρεται επίσης σε κινήσεις εντός των χωρικών υδάτων της χώρας.

Σύμφωνα με το Card Club η επιστολή προκάλεσε ανησυχία και σύγχυση, δεδομένου ότι δεν εξηγεί το λόγο για την απαγόρευση και δεν προσδιορίζει τον τρόπο που ο ζημιωθείς μπορεί να υποβάλει αίτηση για την άρση της. Υπάρχει επίσης ασάφεια ως προς τα δεξαμενόπλοια που αναφέρονται στον κατάλογο που επισυνάπτoνται στην επιστολή. Μερικά πλοία παρατίθενται δύο φορές, και μερικά από τα ονόματα των δεξαμενόπλοιων δεν αντιστοιχούν με τους αντίστοιχους αριθμούς ΙΜΟ που αναφέρονται στη λίστα. Υποστηρίζεται επίσης ότι ορισμένα από τα δεξαμενόπλοια δεν έχουν καταπλεύσει στη Νιγηρία για πολλά χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν καταπλεύσει ποτέ. Οι λόγοι της απαγόρευσης δεν είναι γνωστοί και εικάζεται ότι σχετίζονται με ελλιπή σε πιστοποιητικά ή τελωνειακές διατυπώσεις κατά το παρελθόν ή και καταγραφής περιπτώσεων διαφορών μεταξύ φορτωτικής και υπάρχοντος φορτίου.

Το Gard Club προτείνει στα μέλη να λάβουν σοβαρά υπόψη τη σχετική επιστολή και συμβουλεύει να είναι επιπλέον προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, ειδικά ως προς  την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων και πιστοποιητικών στις τοπικές αρχές.

Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και εξειδικευμένες νομικές συμβουλές δεν μπορούν να δοθούν προκαλώντας τον αιφνιδιασμό και την ανησυχία όλων των ενδιαφερόμενων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.