Η Ελλάδα χρωστά στην Τουρκία 100 εκατομμύρια δολάρια

Η Ελλάδα χρωστά στην Τουρκία 100 εκατομμύρια δολάρια

392
Η Ελλάδα χρωστά στην Τουρκία 100 εκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορεία Αnadolu στις 16 Ιουλίου ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να λάβει $ 100 εκατομμύρια από την Ελλάδα μετά από πρόσφατη διαιτητική απόφαση του International Court of Arbitration στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα οι διαιτητές αποφάνθηκαν υπέρ της Άγκυρας αναφορικά με διαφορές που προέκυψαν σε θέματα εκμετάλλευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται τους αγωγούς της Τουρκίας BOTAS και της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η ΔΕΠΑ είχε συμφωνήσει για τη διατύπωση ενός σχεδίου για την αποπληρωμή της αποζημίωσης αλλά οι συνθήκες της χώρας δεν επέτρεψαν την ομαλή ολοκλήρωσή του. Ωστόσο, αξιωματούχοι της BOTAS παρέπεμψαν τη διαφορά στο διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, στους δημοσιογράφους στην πόλη Kayseri, κεντρική Τουρκία πριν λίγες μέρες.

«Παρά το γεγονός ότι λυπούμαστε για την Ελλάδα και τις συνθήκες που η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα, ωστόσο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες μας και τις ανάγκες τους», δήλωσε ο υπουργός Γιλντίζ, προσθέτοντας ότι θα διαπραγματευτεί με τους Έλληνες αξιωματούχους για να υπολογίσει το ποσό, το οποίο η Ελλάδα θα πληρώσει στην Τουρκία.

Φωτο: ΕPA, KERIM OKTEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.