Σαουδική Αραβία: 400 συλλήψεις μελών του ISIS

Σαουδική Αραβία: 400 συλλήψεις μελών του ISIS

72
Σαουδική Αραβία: 400 συλλήψεις μελών του ISIS

Αξιωματούχοι στο Ριάντ ανακοίνωσαν ότι την περασμένη εβδομάδα οι τοπικές διωκτικές αρχές συνέλαβαν και θα οδηγήσουν στη δικαιοσύνη 400 μέλη του ISIS, αγνώστων στοιχείων και ιθαγένειας, οι οποίοι κατηγορούντα για οργάνωση ή συμμετοχή σε πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα. Οι ίδεις πηγές αναφέρουν ότι οι κρατικές αρχές εμπόδισαν έγκαιρα ή απέτρεψαν προγραμματισμένες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος σε όλη την επικράτεια του βασιλείου.

Σε ανακοίνωση του Σαββάτου (18 Ιουλίου), το υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε στους συλληφθέντες αρκετές πρόσφατες επιθέσεις μεταξύ των οποίων και μια επίθεση αυτοκτονίας στο χωριό Αλ Κουντέ κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 κάτοικο και χαρακτηρίστηκε ως η πιο θανατηφόρα μαχητική επίθεση στο βασίλειο την τελευταία δεκαετία.

Οι προσαχθέντες κατηγορούνται επίσης και για τον θάνατο οκτώ υπηκόων στο χωριό Αλ Ασά. Η ανακοίνωση από τις αρχές του Ριάντ έλαβε χώρα την επομένη της επίθεσης που έκανε το Ισλαμικό κράτος σε μια πολυπληθή αγορά στο ανατολικό Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 115 άνθρωποι.

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον αιματηρό εμφύλιο στα νότια σύνορά του στην Υεμένη, όσο και τις διεθνείς επιθέσεις και ανεξέλεγκτες προθέσεις των μελών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ παραμένει ανήσυχο για τις εξελίξεις στο Ιράν. Το Ριάντ έχει πλέον μετατραπεί σε μια σημαντική στρατιωτική δύναμη που υπερασπίζεται τους Σουνίτες μουσουλμάνους στην περιοχή ενώ προσπαθεί να προστατέψει το Status quo της βασιλικής αυλής και των συμμάχων της.

Oποιαδήποτε αναστάτωση ή ανατροπή στο Βασίλειο θα λειτουργήσει σαν ξέφρενο ντόμινο σε όλη την περιοχή αφού τα γειτονικά βασίλεια του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, και σε πολύ μικρότερο βαθμό το Ομάν, τα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ παραμένουν όχι μόνο στενά συνδεδεμένα με το Ριάντ αλλά και ακλόνητοι στρατιωτικοί σύμμαχοι.

Φωτο: EPA, Φωτογράφος STRINGER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.