Έτοιμος να κόψει το νήμα των 800 μονάδων ο BDI

Έτοιμος να κόψει το νήμα των 800 μονάδων ο BDI

172
Έτοιμος να κόψει το νήμα των 800 μονάδων ο BDI

Φωτό: ΑΠΕ (NIC BOTHMA)

Του Γ. Λογοθέτη,  CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Αν και η παρούσα ανασκόπηση θα δημοσιευθεί πριν την τελική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, όλα δείχνουν πως η λογική θα επικρατήσει και η συμφωνία θα κλείσει, ενδεχομένως ακόμη και  σε επίπεδο Eurogroup, για να επιβεβαιωθεί και επίσημα από την τακτική Σύνοδο Κορυφής, όπου τότε θα «αποκαλυφθούν» όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που αφορούν τα μέτρα των € 8 δισ. και που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Ελπίζουμε λοιπόν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα κυλήσουν όλα ομαλά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι από Δευτέρα η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό μας σύστημα με χρηματοδότηση από τον ELΑ με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία.

Σε πρόσφατη δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, επισήμανε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί ως το Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι να υπάρξει προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον στόχο.

Συνεχίζοντας, προέβλεψε πως η ανάκαμψη αναμένεται να διευρυνθεί και η εγχώρια ζήτηση θα στηριχτεί περισσότερο από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής ενώ παράλληλα τα χαμηλά επίπεδα της τιμής του πετρελαίου θα ενισχύσουν περεταίρω το διαθέσιμο εισόδημα.

Σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της, στο 1,5% για φέτος και στο 1,9% για το 2016, ενώ αναθεώρησε οριακά πτωτικά την ανάπτυξη στο 2017 στο 2%.  Αναφορικά με τον πληθωρισμό οι προβλέψεις της Τράπεζας ήταν πιο ενθαρρυντικές καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το 2015 στο 0,3% από 0%.  Για το 2016 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% και το 2017 στο 1,8%.

Στα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, ο δείκτης PMI το Μάιο υποχώρησε στο 53,6 από 53,9 τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, με την ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο νέων δραστηριοτήτων να επιβραδύνεται σε χαμηλό τριμήνου, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας λειτουργεί ως φρένο στην ανάπτυξη.

Ο PMI υπηρεσιών αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 3 μηνών στις 53,8 μονάδες, αλλά ανώτερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 53,3 μονάδες, αλλά στον αντίποδα οι λιανικές πωλήσεις το Μάιο έκλεισαν στις 51,4 μονάδες, από 49,5 τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, ενώ την ίδια στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2012 υποχώρησε η ανεργία τον Απρίλιο, στο 11,1% όπου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε σε 22 κράτη και αυξήθηκε σε 6.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ το χαμηλότερο στη Γερμανία.

Στις ΗΠΑ οι αξιωματούχοι της FED μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο 1,8% – 2% από 2,3% με 2,7% από πριν, ενώ για το 2016 από 2,4% – 2,7% και το 2017 από 2,1% έως 2,5% ενώ αναμένουν ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 0,625% αργότερα το 2015 και θα σκαρφαλώσει στο 1,625% το 2016.

Σε γενικές γραμμές η FED επανέλαβε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αν δει περεταίρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και είναι αισιόδοξη πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο του 2% μακροπρόθεσμα.  Αντίθετη άποψη εξέφρασε το ΔΝΤ όπου στην ετήσια έκθεση του με βάση τις προβλέψεις του η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να αναβληθεί ως το πρώτο μισό του 2016, καθώς πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις για αύξηση των μισθών ή των τιμών.  Επίσης αναφέρει πως το δολάριο παραμένει σχετικά υπερτιμημένο και ότι μια επιπλέον ανατίμηση θα είναι επιβλαβής.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 5,3% το 2015 και στο 5,2% το 2016 ενώ η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμό 2,5% φέτος και 3% το 2016.

Στην προηγούμενη μας ανασκόπηση είχαμε αναφέρει ότι ο Ιούνιος έχει αποδειχθεί «ιδιαίτερα» καλός μήνας για την ναυλαγορά λόγω ότι κατάφερε να παραμείνει πάνω από τις 600 μονάδες.  Συνεχίζοντας την τάση αυτή, μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε μάλιστα να ξεπεράσει και τις 700 μονάδες και να είναι πολύ κοντά στο να σπάσει και το όριο των 800 μονάδων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.