Οι νέες λίστες του Paris MoU: Στη 14η θέση η Ελλάδα

Οι νέες λίστες του Paris MoU: Στη 14η θέση η Ελλάδα

692
Οι νέες λίστες του Paris MoU: Στη 14η θέση η Ελλάδα

Στη 48η συνάντηση του Paris MoU ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων του 2014 και υιοθετήθηκαν οι νέες «μαύρες, γκρίζες και λευκές» λίστες για το 2015.

Οι λίστες (performance lists) διαχωρίζουν τις ποιοτικές από τις αμφιβόλου ποιότητας σημαίες- νηολόγια και διαμορφώνονται μέσα σε μία τριετία επιθεωρήσεων με ελάχιστο όριο 30 επιθεωρήσεων για την κάθε σημαία, σε λιμένες κρατών που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο των Παρισίων.

Ως γνωστόν, οι σημαίες με το καλύτερο επίπεδο κατατάσσονται στη λευκή λίστα, αυτές με μέτρια επίδοση στη γκρι λίστα, ενώ αυτές με τη χαμηλότερη και αρνητική αξιολόγηση στην μαύρη λίστα.

Σε σύνολο για το παρόν έτος επιθεωρήθηκαν και δημοσιεύονται στοιχεία για 72 σημαίες, εκ των οποίων 43 τοποθετούνται στη λευκή λίστα, 19 στη γκρι και 10 στην μαύρη λίστα.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Γαλλία είναι στην πρώτη θέση αριστείας στην κατάταξη των επιθεωρήσεων. Στη συνέχεια για το 2014 ακολουθούν τα νηολόγια του Hong Kong, των νήσων Μπαχάμες, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Σε εξαιρετικά υψηλή κατάταξη παραμένουν η νήσος Μαν, η Δανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και οι νήσου Μάρσαλ.

 Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση με 913 επιθεωρήσεις και 15 μόνον κρατήσεις. Η θέση θεωρείται αρκετά ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι ακολουθούν στην κατάταξη σημαντικές ναυτιλιακές δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία, η Κορέα, αλλά μας ξεπέρασε κατά μία θέση η Κίνα.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 25η θέση με 1.976 επιθεωρήσεις και 69 μόνον κρατήσεις. Η Ινδία εισήχθηκε στη λευκή λίστα ενώ η Belize έπεσε από τη γκρι λίστα στη μαύρη. Στην γκρι λίστα εισήχθηκαν και η Ισπανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ταϊλάνδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι «ναυτιλιακά» κράτη της ΕΕ όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία βρίσκονται στη γκρι λίστα.

Οι σημαίες με τη χαμηλότερη επίδοση, άρα και στη μαύρη λίστα, κατά σειρά είναι η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, η Δημοκρατίας της Μολδαβίας, το Τόγκο, τα νησιά Cook και η Ντομίνικα.

Το Paris MoU λαμβάνει επίσης υπόψη και την επίδοση των Νηογνωμόνων, με την απαίτηση τουλάχιστον 60 επιθεωρήσεων πριν εισαχθούν στη λίστα. Για το έτος 2014, οι νηογνώμονες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι:

 DNV GL AS (DNVGL)

Lloyd’s Register (LR)

American Bureau of Shipping (ABS)

China Classification Society (CCS)

Ενώ αντίστοιχα αυτοί με τις πιο αρνητικές επιδόσεις είναι οι:

INCLAMAR

International Register of Shipping (IS)

Bulgarian Register of Shipping (BRS)

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.