Κρούσματα διαφθοράς σε COSCO και CSIC

Κρούσματα διαφθοράς σε COSCO και CSIC

117
Κρούσματα διαφθοράς σε COSCO και CSIC

Η COSCO και η China Shipbuilding Industry Corporation κρίθηκαν ένοχες για διαφθορά έπειτα από σχετικούς ελέγχους της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου της Κίνας που έλαβαν χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου και Απριλίου του 2015.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελέγχων, ανώτερα στελέχη της COSCO χρησιμοποίησαν συγγενικά τους πρόσωπα για να δημιουργήσουν εταιρείες οι οποίες έλαβαν σημαντικά συμβόλαια από την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία. Επίσης, ανώτερα στελέχη έγιναν αποδέκτες προμηθειών από άλλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την COSCO. Με βάση τους ελέγχους, αποκαλύφθηκαν και σημαντικά ποσά τα οποία δαπανήθηκαν για την ψυχαγωγία στελεχών της εταιρείας.
Σε ότι αφορά την εταιρεία CSIC, ένας από τους δύο μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους της χώρας, κρούσματα διαφθοράς εντοπίστηκαν σε αρκετά τμήματα και διευθύνσεις, στα οποία η χρηματοοικονομική διαχείριση στηρίζεται σε ένα πολυδαίδαλο σύστημα, ενώ στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν να έχουν οικειοποιηθεί χρηματικά ποσά και άλλα οφέλη.

Εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών δήλωσαν ότι έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς. Ο Πρόεδρος της COSCO κ. Ma Zehua υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς για την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς ενώ ήδη επέβαλλε ποινές στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους. Από την άλλη ο Πρόεδρος της CSIC κ. Hu Wenming δήλωσε ότι ο όμιλος θα ενισχύσει τους μηχανισμούς της οικονομικής διαχείρισης και θα αναπτύξει ένα μηχανισμό ποινών για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.