Ιστορική στιγμή για το αφρικανικό εμπόριο

Ιστορική στιγμή για το αφρικανικό εμπόριο

41
Ιστορική στιγμή για το αφρικανικό εμπόριο

Φωτό:ΑΠΕ (STUART PRICE/MEAACT / HANDOUT)

Τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου στη Μαύρη Ήπειρο αποφάσισαν πρόσφατα οι ηγέτες 26 αφρικανικών κρατών, όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα το οποίο θα λάβει την ονομασία Tripartite Free Trade Area Agreement έχει ως στόχο να ενοποιήσει τρεις υπάρχουσες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στην Αφρική, οι οποίες απαριθμούν σε πληθυσμό περισσότερους από 600 εκ. ανθρώπους: την East African Community (2000), τη Southern African Development Community (1980) και την Common Market for Eastern and Southern Africa (1981). Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν την ιδιαίτερη οικονομική βαρύτητα των ζωνών αυτών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι χώρες που συμμετέχουν στις παραπάνω ζώνες διαθέτουν συνολικό ΑΕΠ 1.2 τρις δολάρια, το οποίο αποτελεί το 50% του ΑΕΠ ολόκληρης της Αφρικανικής Ηπείρου. Ένα ακόμη σημαντικό δεδομένο είναι ότι για το 2014, μεταξύ αυτών των χωρών διακινήθηκαν αγαθά αξίας άνω των 100δις δολαρίων.

Η συμφωνία για την Tripartite Free Trade Area (TFTA) αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης που θα λάβει χώρα στη Νότιο Αφρική στα μέσα Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσδοκία αυτής της συμφωνίας είναι η υλοποίηση του οράματος δεκαετιών για μια ζώνη ενιαίου εμπορίου που θα εκτείνεται από το Κάιρο έως το Κέιπ Τάουν. Τα οφέλη από μία συμφωνία τέτοιου μεγέθους θα είναι μεταξύ άλλων η αύξηση των επενδύσεων, η επέκταση σε οικονομίες κλίμακος, η άνοδος του ΑΕΠ και κατ’ επέκτασιν του βιοτικού επιπέδου στις αφρικανικές χώρες.

Παρόλα αυτά, η υλοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να αντιμετωπίσει εμπόδια, με κυριότερο την έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά και τις συγκρούσεις ανάμεσα στα εθνικά συμφέροντα των κρατών (ανταγωνισμός σε ζωτικούς βιομηχανικούς και λοιπούς κλάδους), ενώ στο τεχνικό κομμάτι, οι σχεδόν ανύπαρκτες μεταφορικές υποδομές της Ηπείρου θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.