Η ναυτιλιακή κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετανάστευση στη...

Η ναυτιλιακή κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο

42
Η ναυτιλιακή κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο

Φωτό:ΑΠΕ (IKRAM N’GADI)

Σε μείζον ζήτημα για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα έχει αναδειχθεί η συνεχής συνδρομή των εμπορικών πλοίων σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα της Μεσογείου.

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες διεθνώς, η Maersk, εξέφρασε πρόσφατα τον προβληματισμό της σχετικά με το φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, τα πλοία της Maersk Line σε συνδυασμό με τα πλοία της Maersk Tankers έχουν περισυλλέξει 3,500 μετανάστες από το 2013 μέχρι σήμερα.

Για τα εν λόγω πλοία, ειδικά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αυτό σημαίνει παρέκκλιση εκατοντάδων ναυτικών μιλίων από την αρχική τους πορεία και συνολικό κόστος που ξεπερνά τις 500.000 δολάρια, κόστος το οποίο καλύπτεται μόνο εν μέρει από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σχολίαζοντας το θέμα, ο Tommy Thomassen, Chief Technical Officer της Maersk Tankers, είπε χαρακτηριστικά: «Τα πληρώματα των πλοίων μας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και είμαστε υπερήφανοι γι αυτούς. Παρόλα αυτά δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης ενώ αντίστοιχα τα πλοία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να ανταποκριθούν σε τέτοια περιστατικά».

Στον ίδιο άξονα κινήθηκε και ο υπεύθυνος διαχείρισης κρίσεων της εταιρείας, Steffen Conradsen,  ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανάληψης της ευθύνης από τους πολιτικούς των εμπλεκομένων χωρών.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ένα εμπορικό πλοίο όταν επιχειρεί να διασώσει μετανάστες είναι η επάρκεια στις προμήθειες νερού και φαγητού, η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η διαχείριση του πλήθους. Ενδεικτικά, για ένα πλήρωμα 20-25 ατόμων, η αντιστοιχία μεταναστών-πληρώματος αγγίζει το 10:1, δεδομένων των εκατοντάδων ανθρώπων που διασώζονται κατά τη διάρκεια κάθς επιχείρησης. Μείζον ζήτημα αποτελεί και η ασφάλεια του πληρώματος, καθώς συχνά στα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες βρίσκονται και οπλισμένοι λαθρέμποροι.

Πλοίαρχοι της εταιρείας αναφέρουν με υπερηφάνεια την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν οι ναυτικοί κατά τη διαχείριση των εν λόγω κρίσεων, οι οποίες συχνά απαιτούν υπεράνθρωπες προσπάθειες λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που εμπλέκονται αλλά και της άσχημης κατάστασης στην οποία αυτοί βρίσκονται.

Τέλος, η Maersk, δίνει έμφαση στη σωστή προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού της και πραγματοποιεί ετήσιες ασκήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ διαθέτει εξειδικευμένα σχέδια ανταπόκρισης στις προαναφερθείσες κρίσεις. Παράλληλα, παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για τους ναυτικούς της, προκειμένου να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στο άγχος που προκαλούν τέτοιες καταστάσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.