Στην εξόρυξη πετρελαίου προσανατολίζεται η Μπελίζ

Στην εξόρυξη πετρελαίου προσανατολίζεται η Μπελίζ

89
Στην εξόρυξη πετρελαίου προσανατολίζεται η Μπελίζ

Την άρση της απαγόρευσης εξόρυξης πετρελαίου στις θαλάσσιες περιοχές της εξετάζει η κυβέρνηση της Μπελίζ, καθώς πρόσφατα κατατέθηκε προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία, η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει τη διεξαγωγή σεισμολογικών ερευνών αλλά και την εξόρυξη πετρελαίου στο 99% των θαλάσσιων περιοχών της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Η αλλαγή στη νομοθεσία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν πως το οποιοδήποτε ατύχημα, όπως μια πετρελαιοκηλίδα, θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας, πλήττοντας τους ζωτικούς για την οικονομία κλάδους της αλιείας και του τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Μπελίζ βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κοραλιογενής ύφαλος του κόσμου αλλά και το προστατευόμενο από την UNESCO θαλάσσιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, Great Blue Hole, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες δύτες κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επέβαλε την απαγόρευση υπεράκτιων εξορύξεων, μετά την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon, που έλαβε χώρα το 2013 στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μπελίζ, επεσήμανε πως θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προχωρώντας πιθανώς σε αλλαγές στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.