Σε κίνδυνο η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ ;

Σε κίνδυνο η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ ;

121
Σε κίνδυνο η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ ;

Στη συνοδεία αμερικανικών και βρετανικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ αποφάσισε να προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη κράτηση εμπορικού πλοίου από τον Ιρανικό Επαναστατικό Στρατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόρρητο σχέδιο εγκρίθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και προβλέπει την παρουσία τουλάχιστον ενός πολεμικού πλοίου στο στενό κανάλι που συνδέει το Ιράν με το Ομάν, σκοπός του οποίου θα είναι να συνοδεύει τα αμερικανικά πλοία κατά τη διέλευσή τους προκειμένου να αποφευχθούν παρενοχλήσεις από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα , η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει και στη συνοδεία βρετανικών πλοίων.

Όπως τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η εν λόγω απόφαση δεν αποσκοπεί στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά αντίθετα στόχος είναι να αποφευχθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο, δεδομένων των αψυχολόγητων κινήσεων του Ιράν το τελευταίο διάστημα, δεν φαντάζει απίθανο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.