Νέος τρόπος υπολογισμού των διοδίων για τη διώρυγα του Παναμά

Νέος τρόπος υπολογισμού των διοδίων για τη διώρυγα του Παναμά

369
Νέος τρόπος υπολογισμού των διοδίων για τη διώρυγα του Παναμά

Φωτό: ΑΠΕ (ALEJANDRO BOLIVAR)

Νέο σχήμα υπολογισμού τελών αναμένεται να ισχύσει για τη νέα διώρυγα του Παναμά, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Panama Canal Authority για αλλαγή στον υπολογισμό τελών χρήσης.

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο υπολογισμού των τελών θα βασίζεται στις διαφορετικές μονάδες μέτρησης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πλοίου που διέρχεται από τη διώρυγα.

Αναλυτικά, τα τέλη για τα πλοία ξηρού φορτίου θα υπολογίζονται με βάση το deadweight tonnage και τους μετρικούς τόνους φορτίου που μεταφέρουν, τα LNG και LPG με βάση τα κυβικά μέτρα και τα τάνκερ σύμφωνα με τους τόνους και τους μετρικούς τόνους φορτίου. Ακόμη, για τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων αλλά και για τα κρουαζιερόπλοια θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς χρέωσης σύμφωνα με τα TEUs και τους επιβάτες αντίστοιχα. Επιπλέον, θα εδραιωθεί μία νέα κατηγορία χρεώσεων, η οποία θα ονομάζεται Intra Maritime Cluster και θα αφορά σε τουριστικά σκάφη, πλοιάρια ανεφοδιασμού καυσίμων και σε πλοία μεταφόρτωσης.

Περαιτέρω, η διώρυγα θα εφαρμόσει για πρώτη φορά σύστημα ανταμοιβής πιστότητας πελατών για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το νέο καθεστώς τελών αναμένεται να ισχύσει από την 1η Απριλίου 2016, εκτός από την κατηγορία Intra Maritime Cluster που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.