
Φωτό:ΑΠΕ-ΕΡΑ (WU HONG)
Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.
Δυστυχώς η αγωνία του Ελληνικού δράματος συνεχίζεται και λέμε δυστυχώς γιατί τα ταμειακά αποθέματα της χώρας έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί, οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο και η πραγματική οικονομία, δηλαδή η αγορά, έχει φτάσει σε απελπιστικά επίπεδα, ενώ το μόνο δεδομένο από τις διαπραγματεύσεις είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εντός του Απριλίου και η οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας μετατίθεται για το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα απασχολεί κυριολεκτικά το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι το εν ισχύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δείχνει να έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση, βελτιώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση τη χώρα μας φυσικά, και σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικός αριθμός ομολόγων, περίπου 61, έχουν αρνητικά επιτόκια.
Να επισημάνουμε πως η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι κάτω του -0,20% δεν θα αγοράζει ομόλογα και χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως βάσει αυτού του κριτηρίου αυτόματα εκτός του προγράμματος έχουν τεθεί:
Το 2ετές ομόλογο της Αυστρίας, το 2ετές και 3ετές της Δανίας, τα 2 έως 4 χρόνια της Γερμανίας, κλπ.
Συγκριτικά να αναφέρουμε πως η Ιρλανδία διαθέτει 3 ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο και 8 ομόλογα με κόστος δανεισμού κάτω από 1% ενώ στη διετία δανείζεται με -0,11% όταν η Ελλάδα δανείζεται στη διετία στο +23% περίπου.
Αντίστοιχα η Πορτογαλία που βρέθηκε στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, διαθέτει 6 ομόλογα που έχουν επιτόκια κάτω του 1% ενώ στην 2ετία δανείζεται στο 0,008%.
Σύμφωνα με τη Fitch, τα ομόλογα έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικά στους Αμερικανούς επενδυτές καθώς το χρέος είναι τόσο φθηνό όπου οι Αμερικανικές εταιρείες ουσιαστικά αποταμιεύουν τα χρήματα τους τοποθετώντας τα στα Ευρωπαϊκά ομόλογα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 65% των ομολόγων που πουλήθηκαν το Μάρτιο, πήγαν σε Αμερικάνικα χέρια!
Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει πως ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ένας «άτυπος» νομισματικός πόλεμος μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης της ανάπτυξης αλλά όπως επισήμαναν οι G20 στην πρόσφατη συνεδρίαση τους η νομισματική μεταβλητότητα, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επίπεδα χρέους απειλούν να υπονομεύσουν την ήδη άνιση παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Το Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ενισχύθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό είναι κατώτερο των μέσων εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση 6,9%.
Διάφοροι άλλοι δείκτες δραστηριότητας για το Μάρτιο κατέδειξαν επίσης τάσεις επιβράδυνσης, όπως οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς παρουσίασαν αύξηση αλλά με μειωμένο ρυθμό, 10,2% και 8,5% αντίστοιχα, ενώ οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 9,2%.
Σημειωτέον ότι το 1ο τρίμηνο του έτους η Κίνα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 7%, αριθμός που κρίνεται αναγκαίος για να πετυχαίνει η Κίνα δημιουργία επαρκών θέσεων εργασίας ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών.
Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,3% από 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Oriani Hellas, διοργάνωσε με επιτυχία τη 2nd Greek-Norwegian Maritime Innovation Summit, στην κατοικία της Πρέσβειρας.…
Η αγορά των ferries, τα οποία διασχίζουν το στενό του Γιβραλτάρ έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια, αναφέρει πρόσφατη έκθεση της AXS Marine.…
Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις σόγιας της Αργεντινής τις πρώτες 18 ημέρες του 2025, πριν από την αύξηση των εξαγωγικών δασμών από την 1η…
Παρά την επιβολή δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, ο όγκος των πωλήσεων τον προηγούμενο μήνα ήταν…
Η Τουρκία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους $660.000 από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα έργο στην εμπορική διαδρομή του Μεσαίου Διαδρόμου, σύμφωνα με ΜΜΕ από τη…
Η Celestyal ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας αναχρηματοδότησης, αντικαθιστώντας τη χρηματοδότηση που είχε αρχικά λάβει για την απόκτηση των πλοίων της με…
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στις αρχές του 2027,…
Έτοιμο να σαλπάρει στις παγωμένες θάλασσες του Αρκτικού Ωκεανού είναι το «Alexey Kosygin», το πρώτο ice-class LNG carrier ρωσικής ναυπήγησης, βάσει ανακοίνωσης της Sovcomflot.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ