Ιστορική στιγμή για την “πράσινη” ναυτιλία

Ιστορική στιγμή για την “πράσινη” ναυτιλία

1344
Ιστορική στιγμή για την “πράσινη” ναυτιλία

Ένα μεγάλο βήμα προς το περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον της ναυτιλίας έλαβε χώρα στις 16 Απριλίου, όταν το πλοίο Kvitbjørn της Nor Lines ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη διαδρομή Ασίας-Ευρώπης καταναλώνοντας αποκλειστικά καύσιμο LNG.

Το λαμπρό αποτέλεσμα αποτέλεσε απότοκο της συνεργασίας της Nor Lines με την εταιρεία Rolls-Royce. Η γνωστή εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων, εμπνεύστηκε και εκτέλεσε το σχέδιο Environship, το οποίο στοχεύει στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων κατά 40% μέσα από αλλαγές στο σχεδιασμό των πλοίων που βελτιώνουν σημαντικά την αποδοτικότητα τους.

16521322864_6c9d1878e0_k

Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του από το ναυπηγείο Tsuji Heavy Industries στο Jiangsu στην Κίνα, πραγματοποιώντας ανεφοδιασμούς στην πόλη Cochin της Ινδίας και στην Καρθαγένη στην Ισπανία, ενώ αφίχθηκε στο Bergen στη Νορβηγία.

Το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ με αποκλειστική χρήση καυσίμου LNG.

Όπως δήλωσε ο Tor Arne Borge, πρόεδρος της Nor Lines: “ Η επιτυχία του ταξιδιού από την Ασία στην Ευρώπη με τη χρήση καυσίμου LNG αποδεικνύει αφενός την αποδοτικότητα του σχεδιασμού της Rolls-Royce αφετέρου τη δυνατότητα χρήσης του περιβαλλοντικά φιλικού καυσίμου LNG για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων”.

Το 5.000 dwt Kvitbjørn θα εκτελεί μεταφορές εμπορευμάτων ανάμεσα στα λιμάνια του Αμβούργου, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. Περαιτέρω, η Nor Lines αναμένεται να παραλάβει τον Ιούνιο το πλοίο Kvitnos, ίδιου σχεδιασμού.

16622121832_ba4a1d7ae2_k

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.