Εγκαίνια για τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στο λιμάνι του Μπρίντεζι

Εγκαίνια για τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στο λιμάνι του Μπρίντεζι

101
Εγκαίνια για τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στο λιμάνι του Μπρίντεζι

Εγκαινιάστηκε στις 13 Απριλίου ο τερματικός σταθμός κρουαζιέρας στον Ιταλικό λιμένα του Μπρίντεζι, ενώ το πρώτο πλοίο που χρησιμοποίησε τις νέες εγκαταστάσεις ήταν το MSC Magnifica της MSC Cruises.

Ο τερματικός σταθμός προϋπήρχε από την περίοδο όπου τα πλοία που δραστηριοποιούνταν στη γραμμή Ελλάδα-Μπρίντεζι χρησιμοποιούσαν το εσωτερικό τμήμα του λιμένα. Με την αύξηση της διακίνησης και του μεγέθους των πλοίων της γραμμής, το εσωτερικό λιμάνι και ο τερματικός σταθμός έπαψαν να χρησιμοποιούνται.

6

Το εγκαταλελειμένο κτίριο αποτέλεσε τμήμα της στρατηγικής της Λιμενικής Αρχής για αύξηση της διακίνησης κρουαζιέρας. Με μία επένδυση μόλις 2.000.000 ευρώ το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως ενώ υπήρξαν και συνοδευτικά έργα που περιελάμβαναν και έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

17

Με τη συγκεκριμένη επένδυση οι εταιρείες κρουαζιέρας αποφάσισαν να χρησιμοποιούν το εσωτερικό τμήμα του λιμένα και το ανακαινισμένο κτίριο του επιβατικού σταθμού. Να σημειωθεί ότι τα κρηπιδώματα εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων διαθέτουν τα απαιτούμενα βάθη και είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τα κρουαζιερόπλοια τελευταίας γενιάς. Επιπλέον, ο τερματικός σταθμός διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων, των επιβατών και των αποσκευών τους καθώς και των πληρωμάτων. Έχει συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ. ενώ σημαντικό του πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το ιστορικό κέντρο του Μπρίντεζι.

5

Ήδη η MSC Cruises έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει φέτος 35 προσεγγίσεις στο λιμάνι του Μπρίντεζι.

15

Τέτοιες επενδυτικές κινήσεις θα έπρεπε να πραγματοποιούνται και στη χώρα μας όπου σε αρκετά λιμάνια υπάρχουν επιβλητικά κτίρια τα οποία έχουν εγκαταληφθεί με την πάροδο των χρόνων ενώ θα μπορούσαν με μικρές επενδύσεις να αποτελέσουν σημαντικές υποδομές προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το κτίριο του παλαιού τελωνείου (νυν επιβατικός σταθμός) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ένα κτίριο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας το οποίο έχει απαξιωθεί λόγω του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος καθώς ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ η διαχείρισή του ανήκει στον ΟΛΘ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.