Οι G7 παίρνουν θέση για τη ναυτική ασφάλεια

Οι G7 παίρνουν θέση για τη ναυτική ασφάλεια

91
Οι G7 παίρνουν θέση για τη ναυτική ασφάλεια

Φωτό:ΑΠΕ-ΕΡΑ (CARSTEN REHDER) 

Το καίριο ζήτημα της ναυτιλιακής ασφάλειας απασχόλησε μεταξύ άλλων τους υπουργούς Εξωτερικών που συναντήθηκαν στην προγραμματισμένη σύνοδο των G7 στην πόλη Lübeck της Γερμανίας.

Στην επίσημη ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι των 7 ιδιαίτερα ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών και του υπερεθνικού οργανισμού της ΕΕ (Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, και Ευρωπαϊκή Ένωση) , επεσήμαναν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τονίζοντας πως η μελλοντική ανάπτυξη όλων των κρατών θα συνδέεται με τη θάλασσα.

Περαιτέρω, τα μέρη δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν μείζονα ζητήματα ασφαλείας των θαλασσών, όπως η πειρατεία, το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, πάντα με βάση τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, με κορωνίδα τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της διεθνούς κοινότητας θα είναι διαρκής, ενώ η επόμενη συνάντηση εργασίας για τη ναυτιλιακή ασφάλεια αναμένεται να λάβει χώρα εντός του 2015 στη Γερμανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.