Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ψαριών που αλιεύονται από ναυτικούς εν πλω

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ψαριών που αλιεύονται από ναυτικούς εν πλω

790
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ψαριών που αλιεύονται από ναυτικούς εν πλω

Σε συνήθη πρακτική για τους ναυτικούς τείνει να εξελιχθεί το ψάρεμα κατά το αγκυροβόλιο ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, με σκοπό όχι μόνο την ψυχαγωγία αλλά και την κατανάλωση.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει όμως ο ειδικός στην ποιότητα των τροφίμων… εν πλω, κ. Henry Anderson, σύμβουλος σεφ και ιδρυτής της Marine Catering Services, επισημαίνοντας τις παγίδες που κρύβει η βρώση μη ελεγμένων αλιευμάτων.

Ο κ. Anderson αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, σύμφωνα με τα οποία, 14 μέλη ενός ιαπωνικού bulk carrier, το οποίο βρισκόταν σε καναδικά χωρικά ύδατα, εισήχθησαν σε νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Η ασθένεια προκλήθηκε από την κατανάλωση τροπικών ψαριών τα οποία είχαν μολυνθεί από τοξίνη.

“Όταν είμαι σε ποντοπόρα πλοία, πάντα δίνω σαφείς οδηγίες σε όλα τα μέλη του πληρώματος σχετικά με την προετοιμασία του μενού και την υγιεινή των τροφίμων. Επιμένω να μην ψαρεύουν από μόνοι τους ψάρια, ειδικά όταν τα πλοία βρίσκονται σε αγκυροβόλιο, αφού δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν αν το ψάρι έχει τοξίνες στο σύστημά του’’ δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Anderson.

Οπως επισημαίνουν τα clubs, oι εταιρείες και το πλήρωμα θα πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα από αξιόπιστους προμηθευτές. Τα κρούσματα από δηλητηριάσεις, ειδικά από θαλασσινά και τροπικά ψάρια που αλιεύονται από τους ίδιους τους ναυτικούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, αυξάνονται διαρκώς και προκαλούν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία του πληρώματος με άμεσες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του πλοίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.