Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Ναϊρόμπι

Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Ναϊρόμπι

279
Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Ναϊρόμπι

Σε ισχύ τέθηκε στις 14 Απριλίου 2015 η Συνθήκη του Ναϊρόμπι για την απομάκρυνση των ναυαγίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Συγκεκριμένα, η Συνθήκη προβλέπει την ευθύνη των πλοιοκτητών για τον εντοπισμό και την ανάσυρση τμημάτων ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ολόκληρων των πλοίων που ναυάγησαν και αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ακόμη, καθορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία ο πλοιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην ανάσυρση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνθήκη εδραιώνει την υποχρέωση των διαχειριστών πλοίων αλλά και των πλοιάρχων να πληροφορούν άμεσα οποιοδήποτε κράτος ενδέχεται να επηρεαστεί από ενδεχόμενο περιστατικό ναυαγίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη υιοθετήθηκε από τον ΙΜΟ στην Κένυα το 2007 και τα μέχρι στιγμής συμβαλλόμενα κράτη είναι η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Βουλγαρία, το Κονγκό, οι Νήσοι Κούκ, η Δανία, η Γερμανία, η Ινδία, το Ιράν, η Λιβερία, η Μαλαισία, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Μαρόκο, η Νιγηρία, το Παλάου, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.