Η ναυλαγορά υπόκειται στο μαρτύριο της σταγόνας

Η ναυλαγορά υπόκειται στο μαρτύριο της σταγόνας

209
Η ναυλαγορά υπόκειται στο μαρτύριο της σταγόνας

ΑΠΕ-ΕΡΑ (Stephen Morisson) 

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 596 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 456 μονάδες με $ 4,290 την ημέρα, BPI στις 597 μονάδες στα $ 4,778 την ημέρα, BSI στις 647 μονάδες στα $ 6,768 την ημέρα  και BHSIστις 390 μονάδες, στα $ 5,780 την ημέρα.

Με την έκφραση «το μαρτύριο της σταγόνας» μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της ναυλαγοράς καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου ναι μεν η ημερήσια διακύμανση είναι με θετικό πρόσημο, αλλά η άνοδος είναι τόσο οριακή που ακόμη δεν έχει καταφέρει να σπάσει το φράγμα των 600 μονάδων.

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στην κυκλικότητα του δείκτη λόγω εποχικότητας, όπου συνήθως το 2ο τρίμηνο κάθε έτους χαρακτηρίζεται από αύξηση της ζήτησης το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει θετικά και την πορεία των ημερησίων εσόδων των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Στην προηγούμενη μας ανασκόπηση είχαμε αναφέρει πως η έναρξη της περιόδου των Grains το 2ο τρίμηνο θα επηρεάσει θετικά την πορεία του BDI. Να αναφέρουμε σαν παράδειγμα ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από τον USDA, η συνολική παραγωγή Soybean από την Βραζιλία και την Αργεντινή θα φτάσει σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ, στους 150 εκ. τόνους, αυξάνοντας παράλληλα και τις εξαγωγές οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Αναφορικά με τα Grains, για το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι παγκοσμίως θα υπάρξει μείωση της τάξης του 2% συγκριτικά με το 2014, ενώ σημαντική μείωση θα σημειώσουν οι εισαγωγές από την Κίνα, περίπου στο -25%, λόγω του ότι η Κινεζική κυβέρνηση παρέχει επιδοτήσεις με στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.  Παράλληλα ένας πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας είναι και η ανατίμηση του δολαρίου όπου για παράδειγμα, εκτιμάται ότι οι εξαγωγές σε Wheat θα μειωθούν κατά -20%, καθώς η τιμή του δεν θα είναι ανταγωνιστική.

Βέβαια στον αντίποδα η μείωση αυτή, όπως επισημαίνεται, θα καλυφθεί από την Ουκρανία και όχι από τη Βραζιλία όπου οι εξαγωγές της σε Wheat θα μειωθούν κατά 11% αφού λόγω της ξηρασίας η αγροτική παραγωγή επικεντρώθηκε σε Soybeans.

Στην τελευταία της έκθεση η BIMCO αναφέρει πως για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, ο συνολικός μέσος όρος των ημερησίων εσόδων για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου θα κυμανθεί σχεδόν στα $ 9,000 την ημέρα το οποίο σημαίνει ότι όλοι οι τύποι των πλοίων θα καλύπτουν τα έξοδα τους (εκτός χρηματοδοτικού κόστους) και θα έχουν και περιθώριο κέρδους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έξοδα κυμαίνονται από $ 4,500 την ημέρα για τα Handysize και φτάνοντας στα $ 7,500 την ημέρα για τα Capes.

Να υπενθυμίσουμε πως στην παρούσα φάση, μόνο τα Handies και τα Supras είναι στο πράσινο, ενώ τα Panamax και τα Capes είναι στο κόκκινο.

Συνεχίζοντας στην έκθεση της η BIMCO, εκτιμά πως η βελτίωση του BDI θα έρθει πρωτίστως από την αύξηση της ζήτησης για Capes και Panamax ενώ η αύξηση της ζήτησης για τα μικρότερα πλοία θα αυξηθεί με αργότερο ρυθμό, επισημαίνοντας πως και η μέχρι τώρα πτώση του δείκτη οφείλεται στα πλοία μεγαλύτερου τονάζ.

Κλείνοντας την έκθεσή της, κάνει αναφορά σε αυτό που επισημάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή τις ευκαιρίες που επικρατούν στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων έχουν μειωθεί κατά 40% μέσα σε ένα χρόνο πλησιάζοντας μάλιστα τα χαμηλά του 2012. Αντίθετα εκτιμά πως οι τιμές των νεότευκτων πλοίων έχουν ακόμη περιθώριο διόρθωσης καθώς οι τρέχουσες τιμές τους βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2012.

Ακολουθεί η δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε:

Στα πλοία ξηρού φορτίου γίναν οι ακόλουθες πράξεις:

✏ Στα Supramax, το ‘GLOBAL WIND’ 53.028 DWT (2003 – Oshima) πουλήθηκε από την Sato Steamship στα $ 8,3 εκ.

✏ Στα Handysize, το ‘JASMINE ACE’ 32.946 DWT (2006 – Kanda) πουλήθηκε από την Sato Steamship στα $ 9,2 εκ.

Στον τομέα των tankers γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:

✏ Στα MR, το ‘CHEMTRANS PETRI’ 47.228 DWT (2000 – Onomichi) πουλήθηκε από Ευρωπαϊκό Τραπεζικό ίδρυμα με χαρτιά περασμένα στα $ 12,5 εκ. περίπου.

✏ Στα Chemicals, τα ‘MAR ELENA’ και το ‘MAR DANIELA’ 18.736 DWT (2003 – Vulcano), Epoxy Coated, πουλήθηκαν στην Furetank στα $ 11 εκ.το κάθε ένα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.