Στη δίνη του εμφυλίου η Υεμένη;

Στη δίνη του εμφυλίου η Υεμένη;

43
Στη δίνη του εμφυλίου η Υεμένη;

ΑΠΕ-EPA (Abdul-Rahman Hwais)

Διαρκώς επιδεινούμενη βαίνει η κατάσταση στην Υεμένη, καθώς οι αντάρτες Χούθι έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε αεροπορικές επιχειρήσεις, βομβαρδίζοντας θέσεις των ανταρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λιμάνι και το αεροδρόμιο παραμένουν κλειστά, ενώ κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Στη δίνη του επικείμενου εμφυλίου στη χώρα, η Αίγυπτος, ανακοίνωσε την αποστολή τεσσάρων φρεγατών στο στενό του Bab el-Mandeb. Περαιτέρω, το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε πως οι δύο φρεγάτες USS Iwo Jima και USS Fort McHenry βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Ερυθρά Θάλασσα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, η αμερικανική Ακτοφυλακή προχώρησε στην έκδοση οδηγιών Port Security Advisory 1-15, με βάση τις οποίες, όλα τα πλοία που θα προσεγγίζουν αμερικανικούς λιμένες μετά από επίσκεψή τους στην Υεμένη, θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας επιπέδου 2 του ISPS Code. Η μόνη εξαίρεση στον κανονισμό αφορά σε πλοία που προέρχονται από το Balhalf LNG Terminal που διαχειρίζεται η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TOTAL.

Σύμφωνα με το Skuld P&I Club, όσα πλοία δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.