Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο

Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο

629
Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Χάρης Ιορδανίδης)

Στον κόλπο της Καβάλας θα μεταφερθεί αυτήν την εβδομάδα το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο «Energean Force», προκειμένου να ξεκινήσει πρόγραμμα γεωτρήσεων για αύξηση της παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια στα 5.000-10.000 βαρέλια ημερησίως.

Τα εγκαίνια του πλωτού γεωτρύπανου προγραμματίζονται για την Πέμπτη, 2 Απριλίου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες μετασκευής του.

Το γεωτρύπανο αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία KCA Deutag και πριν από τη μετασκευή του στο Πέραμα, λειτουργούσε στη Δυτική Αφρική.

Το «Energean Force» μπορεί να λειτουργήσει σε θαλάσσια βάθη από 13 έως 220 μ., έχει μέγιστο βάθος γεώτρησης 6.700 μ. και ανυψωτική δύναμη 450 τόνων. Μπορεί να φιλοξενήσει 116 άτομα προσωπικό και μπορεί να λειτουργεί ακόμη και με κύματα 2,5 μέτρων ανά 11’΄ και με ταχύτητα ανέμου 40 κόμβους.

Το Energean Force, αποτελεί τον βασικό πυλώνα του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 165 εκατ. ευρώ, της Energean Oil&Gas που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της Καβάλας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 γεωτρήσεις την επόμενη διετία με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Καβάλα για μια δεκαπενταετία. Περαιτέρω, το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο νέες εξέδρες στα κοιτάσματα Β. Πρίνος και Έψιλον καθώς και δύο νέους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου. Η προαναφερθείσα επένδυση αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.