
Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων, ακαδημαϊκών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, η επίσημη παρουσίαση των πιλοτικών εφαρμογών του έργου MED.I.T.A.
Πέντε μεσογειακά λιμάνια, εταίροι του έργου MED.I.T.A, παρουσίασαν τις πιλοτικές εφαρμογές που έχουν αναπτύξει και υλοποιούν από το 2014 και τις οποίες εξελίσσουν καθημερινά σε πραγματικές συνθήκες, διασφαλίζοντας τόσο την ασφάλεια όσο και την αποδοτικότητα των εμπορευματικών
ροών από και προς τα λιμάνια.
Εκπρόσωποι του Interporto A. Vespucci, ενός δυναμικού dry port στο Λιβόρνο της Ιταλίας, το λιμάνι του Λιβόρνο, το λιμάνι της Πάτρας, το λιμάνι της Βαλένθια και το Interporto Marche στην Ανκόνα της Ιταλίας, παρουσίασαν τις δυνατότητες των εφαρμογών του έργου MED.I.T.A για πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση της κίνησης οχημάτων εντός του λιμένα.
Όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις, τα εργαλεία του έργου δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές μεγάλων εμπορικών λιμανιών να αξιοποιήσουν πλήρως τις νέες τεχνολογίες. Μπάρες ελέγχου εισόδου και RFID tags θα ελέγχουν τα εισερχόμενα-εξερχόμενα φορτηγά, συγκεντρώνοντας κρίσιμες πληροφορίες για το μεταφερόμενο φορτίο, το όχημα κ.λπ., απλοποιώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός του λιμένα ή από και προς τους σταθμούς μεταφόρτωσης, πιστοποιώντας την ασφάλεια του φορτίου και διασφαλίζοντας πως όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός του εμπορικού λιμένα (συμπεριλαμβανομένων των τελωνείων και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών) αυτοματοποιούνται και απλοποιούνται.
Το έργο MED.I.T.A, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015, αλλά όπως τόνισε τόσο ο οικοδεσπότης Στράτος Παπαδημητρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, όσο και οι εκπρόσωποι των λιμένων που παρουσίασαν τις πιλοτικές εφαρμογές, δημιουργείται μια σημαντική παρακαταθήκη για το εγγύς μέλλον, καθώς δημιουργείται μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα λύσεων που μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν από την αγορά και να διαμορφώσουν έτσι ένα διεθνές ‘δίκτυο’ λιμένων που χρησιμοποιούν αντίστοιχες λύσεις αυτοματισμού.
Κεντρικός στόχος του έργου MED.I.T.A. είναι να βελτιώσει τις μεταφορές καθώς και τις διασυνδέσεις μεταξύ λιμένων, χερσαίων τερματικών σταθμών και κέντρων διανομής και αποθήκευσης. Το έργο δημιουργεί ένα φυσικό και πληροφοριακό δίκτυο ανάμεσα σε λιμάνια και χερσαία τερματικά το οποίο διευκολύνει την διακίνηση των αγαθών στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους τεχνολογίες όπως το παθητικό RFID UHF και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω webservices.
Ο καθηγητής κ. Στρ. Παπαδημητρίου
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ