Το λαθρεμπόριο «πληγή» για τη Βενεζουέλα

Το λαθρεμπόριο «πληγή» για τη Βενεζουέλα

50
Το λαθρεμπόριο «πληγή» για τη Βενεζουέλα

Σε μείζον ζήτημα έχει εξελιχθεί το λαθρεμπόριο τροφής και ειδών καθημερινής χρήσης για τη Βενεζουέλα.

Ειδικότερα, η χώρα, επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες, είχε θεσπίσει το μέτρο του ελέγχου τιμών, προκειμένου να βοηθήσει τους οικονομικά αδύναμους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα προϊόντα όπως λόγου χάρη το ρύζι, να πωλούνται στην τιμή των 10 cents το κιλό, ενώ ένα γαλόνι βενζίνης κοστίζει λιγότερο από 1 cent ! Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ανθήσει το λαθρεμπόριο προς την Κολομβία, καθώς τα προϊόντα εκεί πωλούνται έως και τριάντα φορές πάνω από την εγχώρια τιμή.

Υπολογίζεται ότι  το λαθρεμπόριο βενζίνης προκαλεί απώλειες ύψους 3 δις το χρόνο για τη Βενεζουέλα, ενώ αντίστοιχα το 30% των προϊόντων τροφής της χώρας εξάγεται παράνομα στο εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας λαθρέμπορος: «Το λαθρεμπόριο γάλακτος είναι πλέον πιο επικερδές από το λαθρεμπόριο κοκαΐνης».

Περαιτέρω, η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι κλυδωνισμοί στην οικονομία του κράτους της Λατινικής Αμερικής, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία και κατ’ επέκτασιν στους πολίτες, οι οποίοι αποζητούν σκληρό νόμισμα, όπως τα δολάρια.

Η Βενεζουέλα έχει θεσπίσει σημεία ελέγχου κατά μήκος των συνόρων προκειμένου να συλλαμβάνει τους λαθρέμπορους, όμως τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς η διαφθορά είναι διάχυτη στη χώρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.