Σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στην πειρατεία

Σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στην πειρατεία

206
Σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στην πειρατεία

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε η Economic Community of West African States (ECOWAS), ιδρύοντας το πολυεθνικό κέντρο θαλάσσιου συντονισμού (multinational maritime coordination centre / MMCC).

Το κέντρο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Integrated Maritime Strategy της ECOWAS, ενώ η έδρα του θα βρίσκεται στην πόλη Cotonou στο κράτος της Benin, στον κόλπο της Γουινέας. Το κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την επιτήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Πιλοτική Ζώνη Ε (Pilot Zone E) η οποία αποτελεί την πιο επικίνδυνη περιοχή της Δυτικής Αφρικής και περιλαμβάνει τα κράτη του Μπενίν, της Νιγηρίας και του Τόγκο. Στην προσπάθεια κατά της πειρατείας θα συμμετάσχει και το περίκλειστο κράτος του Νίγηρα.

Τα τέσσερα προαναφερθέντα κράτη θα συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της πειρατείας και άλλες παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται στα χωρικά τους ύδατα. Μεταξύ άλλων, η συνεργασία θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ασκήσεων και περιπόλων, εκπαίδευση και δημιουργία δικτύου πληροφοριών.

Τέλος, τις πρωτοβουλίες σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή υποστηρίζουν κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα αλλά και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.