Σημαντική πτώση παραγγελιών για τα κινεζικά ναυπηγεία

Σημαντική πτώση παραγγελιών για τα κινεζικά ναυπηγεία

193
Σημαντική πτώση παραγγελιών για τα κινεζικά ναυπηγεία

Μεγάλη πτώση στις παραγγελίες πλοίων σημειώθηκε στα κινεζικά ναυπηγεία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της China National Association of Shipbuilding Industry (CANSI).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της  ιστοσελίδας IHSMaritime360, για το πρώτο δίμηνο του 2015, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 78.9% από το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας τα 3.8 εκ. dwt.

Στον αντίποδα, το σύνολο της χωρητικότητας των υπό παραγγελία πλοίων (Βιβλίο παραγγελιών) αυξήθηκε κατά 1.8% στα 147.6 εκ. dwt στο τέλος Φεβρουαρίου, αν και συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2014 σημείωσε πτώση κατά 1.2%. Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου , το συνολικό τονάζ που κατασκεύασαν τα ναυπηγεία αυξήθηκε κατά 34.1% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, αγγίζοντας τα 5.6 εκ. dwt.

Αναφορικά με τις εξαγωγές, οι νέες παραγγελίες έπεσαν κατά 78.1% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2014 στους 3.5 εκ. dwt, αριθμός που αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών νέων παραγγελιών που τοποθετήθηκαν στα κινεζικά ναυπηγεία.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της CANSI, συνολικά 88 εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο των ναυπηγήσεων της Κίνας, παρουσίασαν για το πρώτο δίμηνο του 2015, αύξηση στα λειτουργικά τους έσοδα κατά 25.7% (5.5 δις δολάρια). Παρόλα αυτά, τα ακαθάριστα κέρδη παρουσίασαν πτώση 4.8%.

Τέλος, η εμπορική αξία των προαναφερθέντων εταιρειών αυξήθηκε κατά 6.9% κατ’έτος, ενώ για τα ναυπηγεία, τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και τους επισκευαστές πλοίων, οι αυξήσεις ανήλθαν αντίστοιχα σε 10.4%, 13.2% και 2.4% κατ’έτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.