Πάτησε φρένο η αγορά των διαλύσεων

Πάτησε φρένο η αγορά των διαλύσεων

281
Πάτησε φρένο η αγορά των διαλύσεων

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Μετά από μία «αναλαμπή» στην αγορά, ιδιαίτερα στην Ινδία και στο Πακιστάν, η αγορά των διαλύσεων πάλι πάτησε φρένο με τους End Buyers να φοβούνται περαιτέρω πτώση των τιμών.  Οι τιμές του σιδήρου συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα καθώς ακόμη υπάρχει η ανησυχία για την συνέχιση των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα και πληροφοριακά να αναφέρουμε πως «ακούγεται» ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα αρχίσουν να εισάγουν από την Κίνα.

Στην Ινδία, ο νέος προϋπολογισμός δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εν αντιθέσει επιβλήθηκε ένας νέος φόρος 5% σε machinery and spare parts, οδηγώντας τους End Buyers να κατέβουν σε απεργία, ελπίζοντας ότι ο φόρος θα αποσυρθεί.  Παράλληλα, η πορεία της ρουπίας, που κινήθηκε πτωτικά, στις 62 προς το δολάριο, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής διάθεσης.

Στο Μπαγκλαντές, η αγορά επέδειξε κάποια σημάδια επιστροφής, καθώς βλέποντας την Ινδία και το Πακιστάν να έχουν κλείσει αρκετά Capes κατά τους 2 πρώτους μήνες του έτους, θέλησε να αποκτήσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί, αλλά για άλλη μία φορά, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται λόγω των γνωστών τραπεζικών ορίων και των ανοιγμάτων των LCs.

Tο Πακιστάν, που πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ινδία και πράττει ανάλογα, απείχε από την αγορά υπό το φόβο πως ενδεχομένως να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις στις τιμές, τη στιγμή μάλιστα που από την αρχή του χρόνου έκλεισε και αυτό το μερίδιο του από τα Capes που πουλήθηκαν.  Την ίδια στιγμή, οι End Buyers συνεχίζουν και πιέζουν την κυβέρνηση για την επιβολή φόρου της τάξης του 40% στις Κινεζικές εισαγωγές, ώστε να ανακάμψει η εγχώρια αγορά.

H Κίνα, είναι εκτός αγοράς καθώς συνεχίζει και απασχολείται με τα πλοία των κρατικών εταιρειών, αλλά λόγω των φθηνών εξαγωγών σιδήρου, επηρεάζει τις προσφερόμενες τιμές στις υπόλοιπες χώρες.

Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 559,568 DWT, εκ των οποίων το 69% (387,472 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 30% (166,152 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 1% (5,944 DWT) Containers και Ro-Ro.

Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:

✏  Ινδία:  Από $ 350 – $ 370 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Πακιστάν:  Από $ 360 – $ 380 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Μπαγκλαντές:  Από $ 365 – $ 385 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα

✏  Κίνα:  Από $ 200 – $ 215 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.