Η Κίνα επενδύει στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα

Η Κίνα επενδύει στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα

158
Η Κίνα επενδύει στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα

Σε επέκταση των υποδομών του προχωράει το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία, προκειμένου να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2014 και το έργο ύψους 300 εκ. δολαρίων έχει αναλάβει η China Communication Construction Company. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δάνειο ύψους 250 εκ. δολαρίων για την κατασκευή και επέκταση των τερματικών σταθμών του αεροδρομίου, δόθηκε από την κινεζική κυβέρνηση με βάση συμφωνία που υπεγράφη με το αιθιοπικό υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση για την επέκταση του αεροδρομίου, λήφθηκε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής Airlines’ Vision 2025 που υιοθέτησε η διαχειρίστρια εταιρεία  Ethiopian Airports Enterprise. Μετά το πέρας των εργασιών, το αεροδρόμιο θα μπορεί να διαχειριστεί είκοσι εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Global Construction Review (GCR), πριν από μία δεκαετία, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου δεν ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο επιβάτες ανά έτος,  αριθμός που εκτοξεύθηκε για το 2014 στα επτά εκατομμύρια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters, ο Hailu Gebre-Mariam, project manager της Ethiopian Airports Enterprise : « Το αεροδρόμιο παρουσίασε αξιοσημείωτη ανάπτυξη στη διάρκεια μιας οκταετίας. Η επέκταση των υπαρχουσών υποδομών είναι αναγκαία προκειμένου να εξυπηρετηθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για την επόμενη δεκαπενταετία».

Περαιτέρω, υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου σε απόσταση εξήντα με εβδομήντα χιλιόμετρα από την Αντίς Αμπέμπα, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 2.5-3 δις δολάρια.

Όπως όλα δείχνουν, η Αιθιοπία αναζητά το νέο της ρόλο στις μεταφορές της Υποσαχάριας Αφρικής, επενδύοντας στον εθνικό της αερομεταφορέα, ο οποίος είναι μέλος της Star Alliance, και εκτελεί τακτικές πτήσεις προς πολλούς προορισμούς σε όλη τη Μαύρη Ήπειρο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.