Πόσο ασφαλή είναι τα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας ;

Πόσο ασφαλή είναι τα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας ;

154
Πόσο ασφαλή είναι τα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας ;

Το ζήτημα της ασφάλειας στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας επανέρχεται στην  επικαιρότητα έπειτα και από την αύξηση των πειρατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία.

Πρόσφατο άλλωστε είναι και το περιστατικό της επίθεσης σε ελληνόκτητο πλοίο με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο ενός Έλληνα ναυτικού και την απαγωγή τριών μελών του πληρώματος.

Ειδικότερα, η αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αυξάνουν το ρίσκο στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά P&I Clubs ζητούν αυξημένα ασφάλιστρα από πλοία που κινούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από την πλευρά τους, ανώτεροι αξιωματούχοι της Nigerian Maritime Administration and Safety Agency (NIMASA), υποστηρίζουν ότι η περιοχή είναι σχετικά ασφαλής για τα πλοία και δεν υφίστανται οποιουδήποτε είδους κίνδυνοι. Κατά την άποψή τους ο χαρακτηρισμός της χώρας ως επικίνδυνης, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων ασφαλιστικών εταιρειών και μόνο.

Παρόλα αυτά, οι απειλές που ελλοχεύουν στα νερά της Νιγηρίας, σύμφωνα με  διεθνείς οργανισμούς, είναι, μεταξύ άλλων, η πειρατεία και οι ένοπλες ληστείες, οι κλοπές πετρελαίου, το λαθρεμπόριο όπλων και το δουλεμπόριο.

Να σημειωθεί ότι η Νιγηρία διαθέτει ακτογραμμή 853χλμ. ενώ η οικονομία της χώρας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% των κρατικών εσόδων. Η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει ορισμένα μέτρα για την καταπολέμηση των έκνομων ενεργειών στα χωρικά της ύδατα αλλά η αποτελεσματικότητά τους μένει να αποδειχθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.