Μεγαλεπήβολες βλέψεις της Ινδονησίας για το ναυτιλιακό της μέλλον

Μεγαλεπήβολες βλέψεις της Ινδονησίας για το ναυτιλιακό της μέλλον

59
Μεγαλεπήβολες βλέψεις της Ινδονησίας για το ναυτιλιακό της μέλλον

Ένα σημαντικό στόχο έχει θέσει ο πρόεδρος της Ινδονησίας, ανακοινώνοντας τη βούληση του να μετατρέψει τη χώρα σε ναυτιλιακό κόμβο για την παγκόσμια ναυτιλία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Joko “Jokowi” Widodo, επιθυμεί τη συνεργασία με τρίτες χώρες προκειμένου να σφυρηλατήσει ένα κοινό πεδίο δράσης στον ευρύτερο τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής. Για να συμβεί όμως αυτό, η Ινδονησία θα πρέπει να λύσει όλα τα νομικά ζητήματα που εγείρονται αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες της καθώς και την κυριότητα νησιών και νησίδων, κάτι που ίσως αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι η χώρα έχει θαλάσσια σύνορα με πάνω από δέκα χώρες.

Περαιτέρω, η εδραίωση της Ινδονησίας ως περιφερειακή ναυτιλιακή δύναμη στην περιοχή ανάμεσα σε δύο ηπείρους (Ασία και Αυστραλία) και δύο ωκεανούς (Ατλαντικό και Ινδικό), θα αυξήσει σημαντικά την ευθύνη της για τήρηση της ασφάλειας, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά απειλές όπως το λαθρεμπόριο και η πειρατεία. Παράλληλα, η διαμάχη αναφορικά με την Νότια Κινεζική Θάλασσα, την οποία η Κίνα διεκδικεί σθεναρά, μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης, προκαλώντας σημαντικά ζητήματα ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, η Ινδονησία μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από την ενίσχυση του ναυτιλιακού της κλάδου, ειδικά να λάβει κανείς υπ’όψιν πως το 70% του παγκόσμιου εμπορίου λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με το 45% να διέρχεται από το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Το ζήτημα είναι εάν θα καταφέρει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που επιφυλάσσει μια τέτοιου μεγέθους προσπάθεια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.