Οι διακινητές μεταναστών στη Μεσόγειο και η κραυγή αγωνίας του ΙΜΟ

Οι διακινητές μεταναστών στη Μεσόγειο και η κραυγή αγωνίας του ΙΜΟ

67
Οι διακινητές μεταναστών στη Μεσόγειο και η κραυγή αγωνίας του ΙΜΟ

Την επιτακτική ανάγκη για συντονισμένη δράση έναντι των εγκληματιών που οργανώνουν τις παράνομες μεταφορές δια θαλάσσης μεταναστών τόνισε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Koji Sekimizu.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Sekimizu, «Δεν επιθυμούμε να σταματήσουμε τη μετανάστευση, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Αντίθετα, επιδιώκουμε την εξάλειψη της παράνομης μεταφοράς ανθρώπων από λαθρεμπόρους, οι οποίοι διακινδυνεύουν όχι μόνο τις ζωές των μεταναστών αλλά θέτουν σε κίνδυνο τους διασώστες και τη ναυσιπλοΐα».

Περαιτέρω, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε τη συμβολή των ιταλικών και άλλων  αρχών στην καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το 2014, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διασώθηκαν ενώ 3.000 και πλέον βρήκαν τραγικό θάνατο στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Αξίζει να σημειωθεί, πως για το ίδιο έτος, πάνω από εξακόσια εμπορικά πλοία ανταποκρίθηκαν σε εκκλήσεις για παροχή βοήθειας προς μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, ο ΙΜΟ, θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας στις 4 Μαρτίου 2015, με κύριο θέμα την Μεταφορά Μεταναστών δια Θαλάσσης, όπου θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, εκπρόσωποι της Ιντερπόλ και φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.